A fogorvos válaszol

Nyomásra érzékeny tömött fog fáj

Tisztelt Doktor Úr / Doktor Nő!

Van egy kb. 6 hete betömt fogam (bal alsó 6-os), maga a tömés felszínközeli, látszik a röntgenen is és mondta is a doktor nő. Nem is használt alábélelést. Ez eleinte hidegre és melegre fájt, de az egy héten belül megszűnt. Viszont a fog barázdája nyomásra fáj. Ezt határozottan érzem, hogy ott fáj. A fájdalom megszűnik a nyomás megszűnésével is… egy kicsit tovább marad nagyon tompán ha nagyon sokat és erőset rágok.A doktor nő szerint kicsikét magas volt a tömés, így korrigálta, de már olyan mélynek tűnik a barázda és annyit korrigálta, hogy lassan eltűnik a tömőanyag a barázdánál…Kérdésem, hogy miként lehet ezt orvosolni? Milyen teendők lehetnek ilyenkor. Hogyan alapozza meg egy szakember, hogy mit kell ilyenkor csinálni, mivel tudja döntését alátámasztani és e szerint a lehető legjobban eljárni?Az Ön tapasztalatai szerint milyen megoldás(ok) jöhet(nek) szóba?Várom és köszönöm válaszát!Üdvözlettel:Tibor

Válasz

A fogtömés utáni ráharapási érzékenységet valóban legtöbbször az okozza, hogy a tömés legalább egy ponton magas. Ilyenkor korábban érintkezik a szemközti fogakkal, és a normálisan az összes fogon eloszló terhelés összeadódik arra az egy fogra. A túlterhelt fog enyhén kiemelkedik az állcsontból, nyomásra érzékennyé válik, a panaszokat a túlterhelt fogágy magyarázza. A tömés felszíni korrekciója után csak napokkal később nyugszik meg a fogat környező csont. A fogbélkamrához közeli nagy kiterjedésű tömések okozhatnak kellemetlen érzést, amikor arra a pontra harap az ember, ahol a tömés a fogbélkamrával szinte érintkezik. Ilyenkor a fogbél idegei okozzák a fájdalmat, ez előbb utóbb fogbélgyulladáshoz vezet. Ha nem sikerül a rágófelszín beállításával panaszait megszüntetni, akkor előfordulhat, hogy a gyökérkezelést is el kell végezni a fogon, mivel az a sorozatos traumáktól valószínűleg el fog halni.

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk