A fogorvos válaszol

Parodontológia – fogpótlás

Tisztelt Doktor Nő/Úr!
35 éves nő vagyok. 7 évvel ezelőtt volt 2 évig feltéve fogszabályozó, illetve több fogorvosnál is megfordultam az évek során és soha senki nem mondta, hogy parodontózisom van. 2021 óta járok parodontológushoz, miután utolsó pillanatban kapcsolt az egyik fogorvos egy rutin ellenőrzés során, hogy a felső és alsó front fogak mozognak, illetve a fogíny jócskán vissza van sorvadva, A parodontológus negyed évente kürettálást végzett alul és fölül is, illetve sín került behelyezésre, hogy a frontfogak ne mozogjanak. Nyilván közölte, hogy nem tudni meddig tartható ez az állapot, de amíg lehet tartjuk az állapotot. Most úgy néz ki, eljött az idő, hogy fogeltávolítást kell alkalmazni, legelőször is az alsó fogsornál, mivel az rosszabb állapotban van. Én azon a véleményen vagyok, hogy legcélszerűbb lenne, ha az alsó fogak eltávolításra kerülnének teljes egészében, majd a gyógyulást követően implantátum beültetéssel lenne felépítve a fogsor. Majd természetesen ugyanez utána a felső fogsor esetében is. Az orvosom viszont ahhoz ragaszkodik, hogy alul legyen eltávolítva az elülső 4 fog és a mellettük lévő fogakra kerüljön korona és úgy rá a híd, mert véleménye szerint az implantátum nem lenne jó megoldás mivel alapjáraton fogyágy beteg vagyok. Na de, mi arra a garancia, ha esetleg kihúzza az elülső 4 fogat ráhúzza a koronàt a mellette lévő fogakra és azok utána szintén nem kezdenek el mozogni és feleslegesen csináltuk az egészet mert a végén mégiscsak el kell távolítani az egész fogsort és implantátumos megoldással újra építeni. Én már felesleges köröket nem szeretnék futni és szeretném minél hamarabb, ha normálisan rendben lenne végre az egész, mert az évek alatt megrendült a bizalmam a rengeteg kontár munka miatt. Önöknek mi a véleményük, mi lenne a legmegfelelőbb megoldás? Szíves válaszukat és segítségüket előre ezúton is köszönöm! Üdvözlettel: Nikoletta

Válasz

Kedves Nikoletta!

Minden eset egyedi, és szakszerű véleményt röntgenek valamint szájvizsgálat nélkül nem lehet alkotni. De egy 35 éves hölgyet teljesen fogatlanítani azért, mert az asló metszők mozognak, finoman szólva is véteknek hangzik. A fogágybetegség is számos esetben karban tartható, megfelelő szájápolással, rendszeres fogkőlevétellel és kontrollal, szakszerű parodontológiai kezelésekkel kontrollálható, megállítható. Mindamellett remek dolog, hogy léteznek már fogászati implantátumok, amikkel helyreállítható a rágófunkció, az esztétika, de ez egy szükségmegoldás arra az esetre, ha a saját fogak felmondták a szolgálatot. Sok minden más, ha nincsenek saját fogak (pl. implantátummal nem érzi a rágás erejét, hiszen az implantátumoknak nincs idegi összeköttetésük). Valamint azt sem szabad várni, hogy ha implantátumokat kap, akkor azzal örökre letudva minden probléma. Azokat is kell megfelelően ápolni, dentálhigiénés kezelésre járni, azokkal is adódhat probléma. Látatlanban nem tudhatom, hogy az Ön esetében milyen eséllyel tarthatóak a szemfogak, kisőrlők, őrlők hosszútávon, ezzel kapcsolatban keresse fel személyesen rendelőnkben parodontológus kollégáinkat bizalommal.

 

Üdvözlettel

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk