A fogorvos válaszol

Porcelán korona

K. Éva

Tisztelt válaszadó!
Huszonhat éves nő vagyok, 3évvel ezelőtt a bal felső (elülső) fogaimra négyes porcelán korona került, a középső kettő fog hiányzott. Körülbelül fél évvel ezelőtt azt kezdtem el érezni, mintha nem lennének stabilak ezek a fogak. Nem tudom egyszerűbben elmagyarázni, de a nyelvemmel hozzáérve mintha levegő lenne a fogak között, láthatóan átmegy közöttük a nyál. Próbáltam kézzel is megmozgatni, de nem látom,hogy mozogna…Ráadásul ezen a részen állandöan duzzadt és piros az ínyem, pedig rendszeresen öblögetek is. Időnként még apró fehér, kemény sebszerű valami is kialakul ezen a területen, ami pár napig tart és eléggé fájdalmas. Nagyon kellemetlen, hogy étkezés közben állandóan attól rettegek, hogy leesik a korona. Egyáltalán nem is merek ezen az oldalon enni. Pár hónapja visszamentem a fogorvosomhoz, de azt mondta, hogy semmi baj nincsen és hogy nem mozog. De akkor mitől lehet ez az érzet? Leeshet egyik percről a másikra étkezés közben? Nagyon hálás lennék, ha tanácsot tudna adni. Előre is köszönöm!

Válasz

Kedves Kérdező!

Egy 3 éve ragasztott hídpótlás valószínűleg nem fog leesni, ettől ne féljen, főleg, ha ezt már egy kolléga is megerősítette.

A pótlást az íny védelmének érdekében nem lehet úgy elkészíteni, hogy teljesen felfeküdjön az ínyre, hiszen az állandó gyulladást okozna.

A pótlás alatti területet, ahol a hiányzó fogak vannak különböző eszközökkel lehet tisztítani. Sajnos az öblögetéssel a lepedéket nem távolítja el, azt csak és kizárólag mechanikai dörzsöléssel lehet eltávolítani. Valószínűleg a híd alatt felhalmozódó lepedék okozza a panaszait. A megfelelő eszközökről, és azok helyes használatáról kérdezze kezelőorvosát, illetve dental higiénikus kollégákat.

Ritkább esetben előfordulhat allergia a használt fémötvözetre, ami a pótlás alapját adja. Amennyiben tökéletes tisztítás mellett is fennmaradnak az ínyt érintő panaszai, egy allergia vizsgálat válhat szükségessé.

Köszönöm kérdését!

Dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk