A fogorvos válaszol

Porcelán korona

L. Rozália

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Kérdésem régi porcelán koronával kapcsolatos. Fogzománc-hiány miatt 20, illetve 16 évvel ezelőtt minden fogamra porcelán koronát kellett felhelyezni. A koronával és a fogaimmal semmi probléma nem volt, most a jobb alsó fogak (5-6-os) közül kettőről (gyökérkezelt fog mindkettő) egy rossz harapás miatt letört a porcelánhéj, illetve az egyik felső fogam enyhén fáj, azonban a panoráma röntgen nem mutatott semmit, és egy doboz Aktiltól el is múlt egy időre teljesen a fog- és fülfájásom is. Most újra enyhén fáj heti 1-2 alkalommal, de mivel nagyon érzékeny vagyok a huzatra, ezért nem vagyok biztos benne, hogy a fogammal van a gond.
A konkrét kérdésem az lenne, hogy bár az olvasottak alapján 6-7 év után cserélni szokták a porcelán koronát, de ha egyébként a porcelán fogak színe tökéletes, és az íny is megfelelően illeszkedik, akkor is kötelező a csere? Őszintén szólva, olyan szépen illeszkedik még mindig az ínyhez, hogy nem szívesen vágnék bele egy teljes porcelán korona cserébe. A másik kérdésem pedig, hogy az alsó korona egyben van felhelyezve, s az alsó fogsornál 1 korona alatt nincs fog, a többi megvan. Ez esetben kivitelezhető olyan, hogy a fogsor két végén 2-2 fogra kerüljön csak új korona?

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Kedves Kérdező!

A rögzített pótlások cseréje azért javasolt 7-8 évenként, de legfeljebb 10 év után, mert a ragasztóanyag, amivel rögzítjük, ennyi idő alatt a rágóerő hatására elkezd kitöredezni, ennek következtében nyál és az abban oldott anyagok a koronák alá szivároghatnak, károsítva ezzel a csonkokat. 16-20 év után mindenképp indokolt a pótlások cseréje, kiváltképp, ha panaszos fog is van a korona alatt. A röntgen sajnos nem minden esetben mutatja ki a problémát, ráadásul koronázott fogak esetében a fog koronai részének röntgenképét elfedi a pótlás röntgenárnyéka. Hogy az új pótlást mely fogak között lehet megosztani, csak röntgen birtokában tudnánk megtervezni, kérem fáradjon be a rendelőbe egy konzultációra!

Üdvözlettel

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk