A fogorvos válaszol

Puha íny, fogérzékenység

Üdvözlöm!

Szeretném a véleményüket kérni az alábbi problémával kapcsolatban:

Közel 1,5 hónapja voltam utoljára fogorvosnál, ahol az egyik szuvas fogamat kezeltük. A doktornő jelezte, hogy mély a lyuk és lehet a jövőben gyökérkezelni kell majd a fogat, de most „csak” betömte. Néhány napig fájt, érzékeny volt, amit a nagy lyuknak tulajdonítottam. Hidegre és melegre érzékeny volt, ráharapásra a mai napig fáj. Pár hete azon az oldalon begyulladt a fülem és az állkapcsom. Voltam fül-orr gégésznél, mert rettenetesen fájt a fülem, ő azt mondta, hogy minden rendben, fogászati probléma állhat a probléma hátterében. Lehet, hogy magas a tömés. Ezek a problémák elmúltak 1 hét alatt, de most azon az oldalon a kérdéses fog felett puha, szivacsos az ínyem, nyomásra fáj és fel van dagadva. Nem akarom a doktornő szakértelmét kétségbe vonni, nem is akarom neki jelezni, de mikor kezdett kicsit kimenni az érzéstelenítő a kezelés után, magasnak éreztem a tömést.Most pedig, ha keményet eszem azon az oldalon kisugárzó fájdalmat érzek, illetve a fülemnél fáj az állkapcsom. Mi lehet a probléma forrása és ilyen esetben mi várhat rám?
Kicsit kellemetlennek érzem felhozni nála, hogy magas-e a tömés.

Válasz

Kedves Kérdező!

Mivel a tömések döntő többsége érzéstelenítésben történik, a magasság beállítása nehéz feladat, hiszen a zsibbadás miatt a páciens nem érzi rendesen a fogak érintkezését. Ilyenkor mi egy indigós papírra hagyatkozva vizsgáljuk az érintkezési pontokat, de ettől a tömés még minimálisan emelhet.

Amikor kimegy a zsibbadás, és a páciens még magasnak érzi a tömést, vagy funkció közben, pl. oldalmozgásoknál emel a tömés azt mindenképpen jelezni kell a kezelőorvosnak, hogy tudjon korrigálni rajta. A mai modern tömőanyagok nem fognak „bekopni” idővel, azonban ha magas marad a tömés, az a fog túlterhelődését okozhatja, ami a fog gyulladásához, esetleg elhalásához vezethet. Főleg egy eleve mély szuvasodással rendelkező fog esetében nem túl jó ez.

Kérem feltétlen jelezze a kezelőorvosának, hogy magasnak érzi a fogat, illetve meg kellene vizsgálni, nem halt-e el a panaszos fog. A melegre/rágásra való érzékenység ennek jele lehet. Ebben az esetben gyökérkezelni kell a fogat.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk