A fogorvos válaszol

rejtélyes fogfájás

.

Tisztelt Doktornő!

A problémám két hete kezdődött. Egyik este észleltem, hogy a jobb felső fogsorom fölött egy kis ponton fáj az arcom, kb. ott. ahol az 5-ös fogam gyökere van. Először azt hittem, talán pattanásom lesz, de aztán ahogy nyomogattam, éreztem, hogy az alatta lévő csont is érzékeny, de csak egy pontban. Nem foglalkoztam vele, de aztán elkezdtem egy enyhe feszülést is érezni a felső fogaim fölött.
A felső 6-os fogamban egy 2,5 éves esztétikai tömés van, ez nagy tömés, anno gyógyszeres alábélelést is kapott, eddig semmi gondom nem volt vele. Arra gondoltam, hogy lehet, hogy az kezd begyulladni, és majd gyökérkezelni kell, ezért elmentem a fogorvosomhoz, hogy nézze meg, mert ebben a fogamban elkezdtem nem fájdalmat, de enyhe, viszont kellemetlen és idegesítő zsiborgást is érezni. Az érzést sajnos máshogy nem tudom körülírni, az biztos, hogy nem konkrét fájdalom volt A doktornő nagyon alaposan megvizsgálta a kérdéses fogat, alulról, oldalról megkocogtatta, megnyomogatta, felette is jól végignyomogatta az ínyemet, de semmi fájdalmat nem tapasztaltam. Hidegpróbát is csinált, a fogam érzékeny volt rá, de az azonnal el is múlt. A doktornő azt mondta, hogy szerinte nincs begyulladva a fogam, az él, így nem szükséges röntgent készíteni róla, mert úgysem látnánk rajta semmit, várjak vele, majd elmúlik.
Ebbe bele is nyugodtam, talán ennek hatására is másnapra már nem éreztem semmit. Ez így volt még 4 napig, boldog voltam, hogy elmúlt magától, közben már a fog feletti csont sem fájt azon az egy ponton, ha megnyomtam, az is elmúlt. Aztán pár nap múlva újra elkezdtem érezni azt a bizonyos érdekes, zsiborgó érzést a 6-os fogam mélyéről. Olyan mintha csiklandoznák belülről és viszketne. Nem tudom mire vélni ezt az érzést. Továbbra sem fájdalom, de kellemetlen diszkomfort érzés, főleg a bizonytalanság rossz, hogy nem tudom, mi okozza. Egyszerűen érzem ott a fogamat. A mellette és az alatta lévő fogaim teljesen egészségesek, ez biztos, még csak nem is tömöttek, bölcsességfogaim nincsenek, ki sem nőttek, a csírájuk sincs meg, úgyhogy azzal sem lehet gond. Ezt a zsiborgást és enyhe feszítő, húzó érzést csak napközben érzem, néha már a 6-os és 5-os fogaim között is, de estére, éjjelre teljesen megnyugszik a fogam, akkor elmúlik az érzés. Egyébként hidegre-melegre nem érzékeny, és harapásra, rágásra sem, minden nap tesztelem, direkt ott rágom az ételt és a rágót is, de semmi. Nem értem, mi lehet ez. Ha elmennék egy kis fog röntgenre, tényleg nem mutatna ki semmit? Lehet, hogy most hal el a fog, és így jelez, ezért nem érzek még komolyabb fájdalmat? Vagy esetleg lehet, hogy nem is fogprobléma van, hanem inkább ínygyulladás, ez lehet úgyis, hogy közben vérzést, ínyduzzanatot egyáltalán nem tapasztalok? Önök szerint mi kellene még tennem, hogy kiderüljön, mi okozza a fogamban ezt az érzést? Szedjek rá esetleg Algofelxet, hátha lehúzza az esetleges gyulladást?
Előre is nagyon köszönöm a válaszukat, tisztelettel:
Ildi

Válasz

Kedves Ildi!

Panaszai nem tipikusan az elhalt, vagy haldokló félben lébő fogakhoz köthetők, de ez még nem zárja ki azt, hogy esetleg ne lenne ez előszele egy fogbélgyulladásnak.

A röntgen készítése én úgy gondolom ilyen esetben indokolt. A felső 6-os fogaknak 3 nagy gyökere van. Amennyiben ebből a 3 gyökérből csak egy csatornában halt el az idegszövet, (parciális/részleges elhalás), úgy a fog egy ideig képes „kevert” tüneteket mutatni, tehát mind az élő, mind a halott fogra jellemző panaszokat produkál. 

Amennyiben a fog röntgennel történő vizsgálata, illetve szájban történő vizsgálata során nem találunk semmit, úgy következő lépésben az ínyt kell megvizsgálni. Mivel Ön kifejezetten „a hatos fog mélyéről” érzi a fent leírt panaszt, úgy nem hiszem, hogy valamilyen ínyprobléma állna a háttérben.

Ha a fentiek mind rendben vannak, úgy a következő dolog a harapási forma vizsgálata, illetve az állkapocs állapotának felmérése. Előfordulhat pl, hogy éjjel nagyon szorít, esetleg csikorgat, ezzel túlterhelve a hatos fogat. Jellemzően ilyenkor ébredés után fokozottak a tünetek, és a nap folyamán fokozatosan enyhülnek. Ezen az állapoton sokszor egy éjszakai harapásemelő sín is sokat tud segíteni.

Összességében én első körben röntgen felvételt csinálnék a fog vizsgálatával egybekötve.

Üdvözlettel:

dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk