A fogorvos válaszol

Rezekált fog

Tisztelt Doktornő/úr!20 éve a bal 2-es fogamat baleset miatt rezekálták és csapot tettek bele. Most a mellette levő 3-mas fog kezdett fájni, ami szintén gyökérkezelt és állítólag túl volt tömve a gyökere. Mivel rtg. készült azon látszik, hogy a régi rezekált fog megmaradt gyökerén góc van. A doktornő a fájdalom miatt megnyitotta a hármas fogat a fájdalom tényleg csökkent és elküldött szájsebészetre, hogy ezt a gyökeret is rezekálni kell a túltömés miatt. A szájsebészeten viszont azt mondják, hogy a régi rezekált foggyökér miatt gyulladt be a mellette levő és most ezt a rezekált fogat akarják megműteni, mert gócos. Fel lesz vágva és kitisztítva a góc. Aztán itthon gondolkodtam el, hogy ha ezt így meg lehet csinálni, akkor mármint, hogy kitisztítják, akkor egyébkén miért csinálnak általában rezekciót. Vagy azért, mert a rezekált fogat már nem lehet újra, pláne úgy hogy csap van benne? Még az a kérdésem, hogy a túltömött foggyökérrel mi a teendő? Bocsánat, hogy ennyit kérdezek, de valahogy a két vélemény számomra ellentmondó. Arról már nem is beszélve, hogy kb. három éve panoráma rtg-n már látszott ez a góc és akkor egy másik doktornő azt mondta, hogy egy kis gyulladás, azzal nem kell foglalkozni.Kb: három éve allergiás, ekcémás lettem, hullik a hajam évek óta és néha a kéz izületeim is bedagadnak. Másfél éve ezek miatt a problémát miatt szigorú diétát tartok (cukor, fehér liszt, tejtermék, tojás menteset, és egy héten csak egyszer eszem egy kis pulykahúst), de a tünetek nemhogy javulnának, hanem folyamatosan romlanak. Most már egyértelműen a fogra gondolok. Mi a véleménye erről?Köszönöm válaszát: Valéria

Válasz

A túltömött foggyökér és a korábban rezekált foga is fogászati gócnak tekinhető, ezért mind a kettő ellátást igényelhet. Kis mértékű túltömés mellett megmaradhat a normál csontszerkezet, ilyenkor a fog sokszor nem is okoz panaszt. Az Ön esetében nekem úgy tűnik, hogy a komolyabb problémát a bal felső kettes foga jelenti, az itt kialakult gyulladás az évek alatt ráterjedhetett a szomszédos fogakra is. A szájsebész altal javasolt megnyitás és tisztítás során a gyökér fertőzés által érintett részét is eltávolítják, amennyiben a gyökércsap ezt lehetővé teszi. Ha viszont nem lehet a gócos területet megfelelően kitisztítani, úgy a góc megmarad, az egyedüli megoldást a fog eltávolítása jelenti. A túltömött foga indokolt esetben rezekálható, de erről a röntgenfelvétel nélkül nem tudok véleményt mondani. Mindenesetre a fogászati góc felelős lehet a bőrgyógyászati, ízületi és hajhullásos panaszaiért. Ez akkor bizonyítható, ha a gócot sikerül megszüntetni és rendeződnek a fent említett problémák is.

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk