A fogorvos válaszol

Rezekció

D. Anita

Tisztelt Doktornő!

Szeptember 10-én volt a felső jobb 6-os fogamnál egy gyökér csúcs rezekció. Most pedig újra felfedeztem egy fehéres hólyagot az ínyemen ugyan annál a fogamnál. Továbbra is gyulladásban van a fog vagy mi lehet a probléma? Ugye még meg lehet menteni és nem kell fogat húzni? (Kitisztítva, újra tömve, újra gyökér tömve nem lett a fogam)

Előre is köszönöm válaszát!
Üdvözlettel:
Anita

Válasz

Kedves Anita!

A mai modern szemlélet alapján, egy nem gyógyuló gyökértömött fog esetében a protokoll a következő:

CT felvétel készítése az első lépés, ahol térben tudjuk elemezni az elváltozás méretét, helyzetét, illetve esetleg látható lesz a probléma oka. A felső rágófogak esetében kb 90%ban egy fel nem tárt 4. csatorna szokta okozni a problémát. Ezt a csatornát nagyítás nélkül sajnos nagyon nehéz megtalálni, és az esetek többségében e miatt alakul ki elváltozás a gyökércsúcson, hiszen az ebben maradt szövettörmelék tökéletes táptalaja a szájüregi baktériumoknak.

Amennyiben a CT felvétel alapján az elváltozás mérete megengedi, úgy első körben a gyökértömés cseréjét végezzük el, és amennyiben az a szakma szabályainak megfelelően zajlott, úgy a fogat megfigyeljük. Ez azt jelenti, hogy kb fél-egy év múlva (esetfüggően) kontroll CTt készítünk, és ha azon azt látjuk, hogy az elváltozás nem akar meggyógyulni, esetleg döntünk a rezekció mellett. Ebben az esetben egy tökéletesen kitakarított, minden csatornát feltárt gyökértömés rezekciója történik meg.

Amennyiben a műtét előtt nem történik meg a gyökértömés cseréje, úgy sajnos jóval kisebb az esély a teljes gyógyulásra, hiszen a csatornának nem csak az utolsó 3mm-e fertőzött, amit rend szerint eltávolítunk, hanem az egész csatornarendszer fertőzött, esetleg lehet meg nem talált szakasz is.

Jelen esetben egy CT felvétel készítése lenne az első lépés, tisztázni a térbeli viszonyokat, és ezt követően dönteni a fog megtartásáról vagy eltávolításáról.

Üdvözlettel:

dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk