A fogorvos válaszol

Röntgen

K. Dóra

Tisztelt Doktorúr!
Panoráma röntgen felvételt készített az orvosom illetve egy fogorvosi vizsgálatot is kaptam. A fogorvos néhány lyukas fog kivévetelével nem talált mást. Érdeklődni szeretnék, hogy lehetséges, hogy a röntgen nem mutatott ki minden lyukat esetleg szuvasodást,mivel a belső fogam tövében barnás foltot vélek felfedezni. Ilyenkor a röntgen kimutatná ha a fog csak gyökérkezeléssel lehetne meg menteni olyan mélyen van? Vagy ilyemtől vizsgálat és röntgen esetén nem kell tartanom? Köszönöm válaszát.

Válasz

Kedves Kérdező!

Egy panoráma röntgen sajnos a legtöbb esetben alkalmatlan a kezdődő, két fog között induló apró szuvasodások detektálására. Erre úgynevezett caries-kereső felvételt szoktunk csinálni a fogakról.

Azonban a fognyaki szuvasodások még ezen sem detektálhatók, ezeket rend szerint megtekintéssel fedezzük fel.

Érdemes a kezelések megkezdése előtt egy fogkőszedésen átesni. Egyrészt kezelőorvosa is könnyebben tud dolgozni egy fogkőmentes, tiszta környezetben, illetve a fognyakon látható elszíneződés akár fogkő is lehet.

Azt, hogy szükséges-e a gyökérkezelés csak a fog kitisztítása után lehet pontosan megmondani.

Üdvözlettel:

dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk