A fogorvos válaszol

RT

K. Rita

Tisztelt doktor Úr/Nő

Az lenne a kérdésem, hogy a röntgen egész biztosan 100 százalékban ki tudja mutatni a fogszuvasodást? Egy tömött, gyökérkezelt fog harapásra érzékeny,,,akkor éreztem hasonlót mikor a két fog között megindult a romlás, egy nagyobb harapásnál össze is roppant az egész. Nagyon félek, h ez megismétlődik, egy alsó hetesről van szó. A rtg alapján nincs szuvasság, bár a hetes-nyolcas között kétfog között, ha tükörrel nézem, feketeség látok a hetesen. Lenne még egy olyan kérdésem, hogy mi okozhat még ilyen érzést a szuvasságon kívül??? Kb két hét múlva jutok el fogorvoshoz,akkor fogja a fogat is megnézni, most csak a röntgent látta,de eléggé aggaszt, h a rtg szerint rendben van a gyökérkezelt fog.

Köszönöm bárminemű válaszukat

Válasz

Kedves Kérdező!

A röntgen 100%-ban nem tud kimutatni minden szuvasodást, ezért a pontos diagnózishoz rendszerint röntgen és klinikai vizsgálat is szükséges.

Ha egy gyökérkezelt fog harapásra érzékeny, ott rendszerint nem további szuvasodás szokott a háttérben állni, hanem a a gyökércsúcson kialakult krónikus gyulladás, a fog repedése vagy törése, esetleg a fogágy (környező csont és íny) megbetegedése. Előfordulhat, hogy egy szájüregi rontgenen megfelelőnek tűnő gyökértömés mellett is kialakulásának gyokércsúcsi gyulladás, ennek meglétét inkább 3D CT felvételen lehet ellenőrizni. Amennyiben igazolódik a krónikus gyulladás, a gyökértömés cseréjéhez érdemes endodontus fogorvost felkeresni!

Üdvözlettel

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk