A fogorvos válaszol

Sérült tejfog váltása (?) duzzanattal

G. Veronika

Tisztelt Uniklinik!

Lányom 5,5 éves, 10 hónaposan jött ki az első fogacskája. 1,5 éves korában elesett és megsérült felül az egyik középső foga. Akkor „csak” az ínye vérzett, de 1-2 évre rá elszürkült a fog. Látta fogorvos, azt mondta jó lenne félévente megnézni, ami most éppen esedékes is lenne, de a vírus miatt toltam volna ezt az ellenőrzést. Most ez a fog kicsit elkezdett mozogni. A többi stabil, nem volt még fogváltás, nem nőtt ki maradandó fog sem. A szürke fog felett keletkezett egy kis piros duzzanat is, ami fájdalommal nem jár. A lányom borzasztó boldog, de aggódom, egyrészt a duzzanat miatt, másrészt azért, mert korainak gondolom a fogváltást annak fényében, hogy anno az első fogacskák viszonylag későn bukkantak ki. Mit gondol, okkal aggódom? Szaladjak orvoshoz vagy jelen helyzetben várjak pár napot és figyeljem a fejleményeket?

Válasz

Kedves Anyuka!

A balesetben minden bizonnyal elhalt az érintett tejfog, ami felett most egy gyulladás lehet. Korából adódóan a front fogak váltásához még picit fiatal, így én arra gondolok, ezt a mozgathatóságot a gyulladás okozza.

Egyébként a fogváltás nem egy tejfog kiesésével indul, hanem a tejfogak mögött megjelenik az első maradó fog, a hatos fogak. Korban ez már lassan esedékes, a mai gyermekek a tankönyvekhez képest kicsit előbb kezdenek fogat váltani.

Összességében én megmutatnám ezt egy gyermek fogszakorvos kollégának, hiszen jó lenne, ha a tejfogacska kitöltené az időt a szájban, ugyanis fontos helyfenntartó szerepe van.

Rendelőnkben Dr. Nyúzó Brigitta kolléganőm fogadja a piciket, keressék őt bátran!

Üdvözlettel:

dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk