A fogorvos válaszol

Súlyos csonthiány

Tisztelt Fogorvos!

42 éves nő vagyok, elhanyagolt fogaimmal nemrég elmentem fogorvoshoz, ahol panoráma röntgen és fizikai vizsgálat után azt a diagnózist kaptam, hogy hosszú távon a legjobb megoldás az összes fog eltávolítása lenne, majd alul várhatóan azonnali implantátum beültetés a húzással egy időben, fent gyógyulási idő után csontpótlás (arcüreg feltöltés?), és annak gyógyulása után implantátumok, majd nagyjából egy évvel a húzás után lenne lehetőség az implantátumokra rögzített teljes műfogsort felhelyezni. Addig ideiglenes, kivehető műfogsor. A doktornő azt mondta, minden fog mozog (változó mértékben, egy van, ami számomra is zavaróan, ijesztően), és nagyon kevés a csont, így bár ha ragaszkodom hozzá, megpróbálhatjuk tisztítani, és remélni a legjobbakat, de nem gondolja, hogy hosszan megtarthatóak lennének a fogak, így inkább addig lépne, amíg még van némi csont. Hogy a számomra legnehezebbnek ígérkező, teljesen fog és fogpótlás nélkül töltendő időt a lehető legjobban lerövidítsük, abban maradtunk, hogy 2-án kihúzza minden felső fogamat, 4-én minden alsót, mivel szerinte annyira sorvadt a csont, hogy nem lesz túl nagy trauma a fogak eltávolítása.
Alapvetően nem megkérdőjelezni akarom diagnózisát. Egyszerűen számos súlyosan negatív tapasztalatom van személyesen és családi körben az orvosi hivatás több képviselőjével, sok esetben csak utólag nyert megerősítést félrekezelés, szándékos félrevezetés, szükségtelen műtét stb. E miatt rettentő nehéz minden bizalmamat egy orvosba helyezni, még úgy is, hogy a doktornő roppant szimpatikus, empatikus és professzionális benyomást keltett, minden kérdésemre, ami a sokk mellett eszembe jutott, türelmesen válaszolt. A fogak elvesztésénél is jobban nyomaszt a döntés maga, hogy tényleg ezt kéne-e vállalni, vagy lehetséges más megoldás.
A kérdésem tehát az, hogy a mellékelt fogröntgen alapján meg tudná-e erősíteni, hogy a fentiek tűnnek a legcélravezetőbb kezelésnek? Kísért a gondolat, hogy mi van, ha óriási hibát követek el? Rettentő ideges vagyok, nincs étvágyam, egyfolytában sírnék, sokszor émelygek az idegességtől. Kiváló családi támogatói hátteremmel tudom, hogy túl tudnék jutni ezen a nagyon nehéznek ígérkező éven, ha biztos lehetnék benne, hogy ez a megfelelő választás, hogy nem érdemes ezekért a fogakért küzdeni, és jobban járok a rögzített műfogsorral.
Természetesen megértem, hogy egyetlen röntgen alapján, személyes vizsgálat nélkül nehéz 100%-os diagnózis felállítani, mégis remélem, tud tanáccsal szolgálni.

Válaszát előte is köszönöm!

Röntgen:
https://www.dropbox.com/s/69b7ylrkuegmbp8/PX20230404_171744_8225_31120040.jpg?dl=0

Válasz

Kedves Kérdező!

Az Ön által küldött panoráma röntgen-felvétel alapján Önnek előrehaladott parodontális betegsége van. Ennek tükrében sajnos teljesen reálisnak tűnik a kezelőorvosa által felvázolt terv, miszerint hosszú távon a fogak eltávolítása, majd implantátummal történő pótlása a legjobb eljárás.

Szeretném kihangsúlyozni, hogy egy röntgen felvétel alapján nem áll módunkban diagnózist kiadni, illetve bármilyen kezelési tervet validálni, hiszen ez csak személyes konzultációt és szájvizsgálatot követően lehetséges.

Amennyiben bármiben bizonytalannak érzi magát, érdemes lehet egy parodontológus szakorvost felkeresni, hiszen nekik szakterületük az Önnél problémát okozó csontveszteség, így bármilyen alternatív eljárást ezen szakterület képviselői tudnak mondani Önnek!

Esetleges másodvéleményért keresse parodontológus szakorvosainkat bizalommal.

Üdvözlettel:

Uniklinik

 

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk