A fogorvos válaszol

Szájsebészeti műtét után meddig lehet „normális” az arc duzzanata?

B. Istvánné

Üdvözletem!
Ma egy hete volt egy elég komplikált és elhúzódó szájsebészeti kisműtétem ambulánsan,egy korábbi foghúzás vagy gyulladás képe látszott a röntgenen,ez lett (remélhetőleg) eltávolítva,jobb oldalt alul Több mint 50 percig fúróval és fogó-véső stb eszközökkel próbálta a szájsebész eltávolítani azt a valamit,elvileg sikerült.
Írt fel antibiotikumot( Augmentint duo,mivel a Dalacinra allergiás vagyok),melyet ma fejeztem be.Az arcom másnaptól a harmadik napig egyre jobban dagadt,mérsékelten fájt,gennyesedés nincs,a sebem „gyönyörű.(jobb alsó 4-től 8 ig volt a műtéti terület és ez varrva) A duzzanat még mindig megvan,bár sokkal kisebb,kb nagyobb cseresznyényi,az állkapocs csont körül,nagyon kemény,nem meleg. Természetesen voltam azóta kontrollon(varratszedés is),mindent rendben talált,azt mondta, nincs szükség további antibiotikumra a még fennálló duzzanat okán sem, ez lehet,hogy hetekig tart,mire lehúzódik.Félve kérdeztem,nem e tályog,vagy miért ilyen kemény?Azt a választ kaptam,hogy mivel jelentősen sérült a csonthártya,így ez szinte természetes velejárója egy ilyen nagyobb beavatkozásnak.Fájdalmam szinte egyáltalán nincs,gyógyszert sem szedek már(fájdalomcsillapítót sem),néha enyhe húzódó jellegű érzésen kívül minden rendben van vele,a sebem is szép. A duzzanat érintésre minimálisan érzékeny,mintha szájba vágtak volna és kicsi szájnyitási korlátozottsággal jár. Az arcomon egyébként egyre kevéssé észrevehető,tapintásra érződik a kemény,csontszerű duzzanat.
Megbízom a szájsebészemben,1,5 éve járok hozzá(több foggyökér stb húzáson túl),sosem volt semmi gond,mindig igaza lett szerencsére.Érdeklődnék,hogy önnek mi a véleménye az általa elmondottakról?
Valóban hetekig tarthat mire lehúzódik teljesen ez a csontszerű kemény duzzanat? Illetve ez valóban meg is maradhat kisebb duzzanatként,ha a csonthártya okozza/ta a duzzanatot? Lehet valahogy segíteni a mielőbbi lemenjen?
Köszönöm megtisztelő válaszát: Bihariné

Válasz

Kedves Bihariné!

Fentiekben elég részletesen leírta, hogy mi történt a műtétet követően, és hogy szájsebésze mindent rendben is talált. Ő csinálta a beavatkozást, végezte a kontrollt, az esetnek minden részletével tisztában van, valamint megállapításra került, hogy a beavatkozást követően Ön szépen gyógyul. A leírtak alapján nem szed fájdalomcsillapítót, és panaszai megfelelnek annak a képnek, amit egy ilyen nagy műtét után megszoktunk.

Mivel én a levélben leírtakon kívül semmit nem tudok az esetről, nem láttam Önről röntgen felvételt, nem láttam Önt a kontrollon, a műtét után közvetlenül stb.. így részletesebb információt sajnos nem tudok mondani. Kérdések esetén keresse kezelőorvosát bizalommal!

Üdvözlettel:

Dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk