A fogorvos válaszol

Szájüregi érzékenység

Tisztelt Doktor úr/nő!
Kb. két hónapja kezdődött, hogy a fogkrémem (mentolos) egyre intenzívebben kezdte „csípni” az ajkaimat, a nyelvemet, mérsékeltebben az alsó fogínyt és az arcom belső oldala felületének az alsó részét. Most már olyan fájdalmasan, hogy nagyon nehéz megfelelően, megfelelő ideig elvégezni a fogmosást. Ezzel parallel a szájvíz, a szénsavas valamint a 35-40 %-os szeszesital, erősebben borsozott vagy sózott étel is ezt eredményezi. Ezek használata után viszonylag hamar , 1-2 perc után megszűnik a fájdalom.
81 éves vagyok protézissel, mindig alapos fogmosást végzek reggel és este, utána szájvízzel gondosan öblítek.
Jól kezelt magas vérnyomásom, 2. tip. cukorbetegségem van, valamint 6 év után most 7 hónapja már nem jelentkező pitvarfibrillációm. Naponta két részletben, összesen 14 féle gyógyszer szedek.
Kérdésem, hogy mi mi lehet a problémám oka, ill. mit tehetek a megszüntetésére?
Köszönöm szépen.

Válasz

Kedves Kérdező!

Mindenképpen javasolnék egy konzultációt kezelőorvosánál!

A leírt tüneteket sok minden okozhatja. Egyrészt lehet gombás fertőzés, kapcsolódhat a cukorbetegségéhez, illetve szedett gyógyszereihez, melyeket név szerint ismerni kellene.

Amíg ki nem derül, mi okozza a problémát, a mentolos fogkrémet le kellene cserélni, illetve kerülni kellene az erősen fűszeres ételeket.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk