A fogorvos válaszol

Szemfog fölötti fájdalom

N. Tamas

Tisztelt Uniklinik!

Egy olyan kérdésem lenne hogy a szemfog felett, pont a gyökércsúcsnál de inkább fölötte nyomásra vagy arc mozgatásra fájdalmat illetve húzódást érzek, ami érinti a szemfogat és néha a szemfognál és az amelletti fogaknál az íny zsibbadni és néha lüktetni szokott.,főleg például lehajolásnál. Utóbbi időben azon az oldalon implantátumot csináltak, híddal,öt fogat, köztük a szemfogra is építettek mint az egyik tartó fog. Az implantátum berakásnál öt hónapot kellett várnom, illetve utána másfél hónapot még, mivel az orvos szerint mitha pár mm ert fordult volna mikor betekerte a csapot. Ott akkor fájdalmat éreztem, de azóta semmi, minden rendben van, a röntgen alapján is. A kérdéses szemfogat is megröntgenezte ami fölött a fajdalom van, sem a gyökércsúcs, sem a gyökér nem gyulladt, semmi rendellenesség. Mély tömés van, annyit mondott hogy lehet a tömés nyomja az ideget, de ez már jópár éve tömött fog és soha baj nem volt vele. Meg tudná mondani hogy ebben az esetben merre keresendő a probléma? Olvastam antibiotikum szedeserol is, mert lehet orrmellekureg gyulladás is lehet. Köszönöm a segítséget! Üdvözlettel

Válasz

Kedves Kérdező!

A szemfog, amennyiben kopogtatásra, ráharapásra érzékeny, vagy az említett panaszokat észleli elképzelhető, hogy elhalt.

Egyrészt, mire ennek a röntgenen is látható jelei lesznek, akár hetekbe is telhet, másrészt röntgen felvételen sokszor nem is kimutatható a gyökércsúcs körüli elváltozás, csak CT felvételen.

Az antibiotikum szedése teljesen felesleges, amíg a gyökércsúcsi részen nem mutatható ki elváltozás, vagy nem dagad be pl. ez a terület.

A szemfog tüzetesebb vizsgálatát, sűrűbb kontrollt, és nem múló panaszok esetén CT felvétel készítését javaslom.

Mivel a pótlás készítésekor megváltozhat az alsó-felső fogak statikus és dinamikus érintkezése is, aminek következtében túlterhelődhet a szemfog (ez ér először össze az alsó fogakkal) így az occlusio vizsgálata is feltétlen szükséges, ugyanis egy túlterhelt fog hasonló panaszokat produkálhat, mint amiket Ön leírt.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk