A fogorvos válaszol

Szemfog visszaragasztása történt

O. Edina

Tisztelt rendelő!
A barátomnak pár napja kilazult teljesen a foga, de nem esett ki, mivel nem is evett azon az oldalon. Mára kaptunk időpontot egy rendelőbe, ahol kihúzták a fogat (bal felső szemfog), majd megtisztították, és gyökér nélkül a két szomszédos foghoz ragasztották. Ez egy ideiglenes megoldás a doktor úr szerint. AZ a kérdésem, hogy mennyi ideig maradhat bent egy ilyen fog, mi történt egyáltalán, tönkre tehette -e a ragasztás a két szomszédos fogat. Nem lett volna jobb klipszet kérni ehelyett? A doktor úr a felső épp (!) fogak eltávolítását javasolta (röntgen nem történt), és egy hatos híd behelyezését. Ez az eljárás azért különös, mert a többi első fog épp, nem mozog. Önök szerintem nem lehet majd azt az egyet pótolni? És milyen eljárással? De leginkább az érdekelne, mit jelent ez a ragasztás és jó döntés volt-e. Köszönöm, Edina

Válasz

Kedves Edina!

Látatlanban sajnos nem áll módunkban véleményt formálni, hiszen sem szájvizsgálat nem történt, sem röntgen vagy CT nem áll rendelkezésünkre az esetről.

Ép fogakat el lehet veszíteni parodontális ok miatt, tehát, ha a fogat tartó szöveteknek van jelentős gyulladása. Rendszerint egy parodontológus kolléga értékeli nálunk ezeket az eseteket, akinek ez a szakterülete. Szájvizsgálat, a fogat tartó szövetek állapotfelmérése, és egy CT felvétel szokott általában készülni. Ezt követően teljes kezelési terv írása történik, majd a beavatkozások.

Rendelőnkben Dr. Orbán Kristóf és Dr. Bartha Boldizsár foglalkozik hasonló esetekkel.

Üdvözlettel:

dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk