A fogorvos válaszol

Szuvas tejfog

K. Ildikó

Jó napot kívánok!

Másfél éves kislányomnak a felső két foga elkezdett romlani, mindkettőn egy-egy mèlyedès alakult ki, ezért a mai napon elvittük gyermekfogászatra, ahol megállapították, hogy szuvasodik a két felső metsző foga. Azt mondták, hogy sajnos nem tudnak vele semmit csinálni, mert még kicsi hozzá, hogy kezelni lehessen. Azt szeretném kérdezni, hogy Önök nem tudnának-e ilyen pici gyermeknek ajánlani valamilyen kèszítmènyt, amivel kèsleltetni lehet a fogak romlását, illetve valamilyen vitamin pótlás nem lenne szükséges? A doktornő szerint az éjszakai anyatej fogyasztás miatt alakult ki nála csak a felső két fogán a szuvasodás.

Előre is nagyon köszönöm a válaszukat!

Válasz

Kedves Anyuka!

Dr. Nyúzó Brigitta gyermek fogszakorvos kollégám az alábbi teendőket jevesolja hasonló helyzetben:

Amennyiben még anyatejet eszik a gyermek éjszaka, akkor fokozatosan probaljuk erről leszoktatni, az éjszaka a szajban pangó anyatej, illetve a cukor tartalmú folyadékok cumisuvegbol való fogyasztása okozhat tejfogszuvasodast.

Használjanak a korosztalyanak megfelelo fluorid tartalmú fogkremet, abból egy rizsszemnyi nagysagu adagot minden fogmosasnal, legalább reggel és este. Idealis esetben az esti fogmosást követően nincs táplálékfogyasztas csak víz ivás.

3 havonta érdemes fogorvos által professzionális fluoridos ecsetelest alkalmazni a szuvasodassal érintett fogakon 

Ezek javasoltak a szuvasodas folyamatának lassításához/megállításához.
Tömést a korából adódóan valószínű nem lehet elvégezni a kooperáció hiánya miatt.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk