A fogorvos válaszol

Tályogos fog veszélyei

.

Kedves Válaszadó!

Adott egy felső 6-os fogam, amit 10 éve gyökérkezeltek, és egészen ez év elejéig panaszmentes volt.
Sajnos ekkora azonban olyan mély szuvasodás keletkezett rajta, hogy újra fel kellett nyitni a fogat és másodjára is gyökérkezelték.
Pár hónapig rendben is volt, augusztus elején azonban az ínyem a fog fölött fájni kezdett.
Emiatt újra elmentem a fogorvoshoz, aki azt mondta ínygyulladásom lehet (röntgen nem készült ekkor)és öblögessek, ecseteljem.
Mivel a fájdalom augusztus óta fokozódik folyamatosan (nem elviselhetetlen de feszítő, nyomó, kellemetlen..), és egy pukli is megjelent a fog fölött a mai napon ismét visszamentem és végre készült egy röntgen aminek az eredménye: tályogos a fog és beismerték, hogy valószínűleg már nyáron is az volt a gond.

Két hét múlvára kaptam időpontot az eltávolításra, rákérdeztem nem-e lesz nagyobb probléma ebből két hét alatt.
Azt mondták nem, de nem tudok már bízni a tb alapú rendelésben sajnos ezért az lenne a kérdésem, önök szerint nyugodt lehetek-e, nem kell-e megsürgetni az eltávolítást? Annyi rosszról hallani, vérmérgezés, szívizomgyulladás…ennyi időn belül ez bekövetkezhet van rá reális esély?
Szívem szerint magán úton távolíttatnám el, de tudom hogy arra még többet kéne várnom mint 2 hét…

Köszönettel.

Válasz

Kedves Kérdező!

Én alapvetően addig, amíg egy CT felvétel nem készült a fogról, el sem távolíttatnám.

Egy felső 6-os fog esetében legtöbbször a kialakult gyulladást egy fel nem tárt csatorna okozza, amit rendszerint szabad szemmel nem fognak megtalálni. Hasonló esetekre alkalmazzuk az úgynevezett mikroszkópos gyökérkezelési technikát. Ezzel az eljárással még a problémás fogak esetében is igen nagy százalékkal el lehet kerülni a fogeltávolítást.

A kialakult elváltozástól sem vérmérgezése, sem szívizom gyulladása nem lesz. Valószínűleg az ott lévő elváltozás tünetmentesen már évek óta jelen volt.

Üdvözlettel:

dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk