A fogorvos válaszol

tavaly gyökérkezelt fog

G. Mónika

1 éve hidat készítettek porcelánból a bal alsó 3-5 fogra. Elhúzódó fájdalmak, duzzanat, miatt gyökérkezelték mindkét fogat a hídon átfúrva (ekkor derült ki, hogy az egyik fog kezdett elhalni). Később panoráma röntgent készült, mert enyhültek a panaszok, de nem múltak el. Röntgent a körzeti fogorvos megnézte, szerinte az 5-ös tömése mély, kicsit túlnyúlik, de egyebet nem lát, és az esetek 80%-ában ez nem okoz panaszt. Ha fáj, csak kihúzni tudja. Nyáron semmi baja nem volt. Az őszi hideg levegő hozhatta elő? Bal fülem, állcsontom alsó fele (főleg az 5-ös környékén), az izmok, inak rajta sajog, feszül, hol jobban hol kevésbé, van hogy duzzadtabb az állam alatt a bal oldalon. És néha olyan érzésem mintha kihúzott bal hátsó rágófogaim meglennének, és azok sajognának. Könyökölni sem tudok (államat alulról tenyérrel támasztva egy idő után nyom, tompa fájdalom megmarad utána). Harapásra nem fáj a fog, se kocogtatásra, csak a környezete a leírtak szerint. El vagyok keseredve. Nem tudok dolgozni menni. 2 hete összeszedtem egy őszi náthát, az már javul, de 1 hete fáj a fülem, állam környéke is, most gyulladt duzzadt az ínyem, délutánra felugrik 37,1-re a testhőm, akkor is ha csak pihenek. Ekkor fáj a fejem is. Most supraxot szedek, előtte sumamedet szedtem háziorvos írta a náthára és hőemelkedésre mivel asztmám van, a nagyobb problémák megelőzésére. Elég gyenge az immunrendszerem, könnyen megbetegszem, és lassan gyógyulok.
Lehet a kettőnek köze egymáshoz? Fellobbanhatott a náthától vagy hideg időtől a fogprobléma? Mi baja lehet a fogamnak? Egyáltalán azzal van e baj, és hogy lehet orvosolni a legkisebb tortúrával, megnyugtató módon? Tartok tőle, ha megbolygassák csak rosszabb lesz, még jobban fog fájni. Félek minden beavatkozástól.

Válasz

Kedves Kérdező!

Egy panoráma röntgen alapján még rendes diagnózist sem lehet ilyen esetben felállítani, illetve ha probléma van egyáltalán nem a húzás az egyetlen lehetőség!

Javasolnék egy mikroszkópos endodontiai konzultációt, ahol részletes tájékoztatást kap arról, mi okozhatja a problémáját. Leírás alapján, CT felvétel és szájvizsgálat nélkül nem is lehet megmondani, mi okozza a panaszokat, és az okot hogyan tudjuk megszűntetni.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk