A fogorvos válaszol

Tejfog feketedèse

B. Márki

Jö napot kìvànok!
Szeretnèk segìtsèget kèrni,mert 11 hónapos kisfiam foga elkezdett feketedni.(lyukadni?)Alsó középső metsző közül az egyik.Illetve a felső metsző fog nem fekete,de a a fog tetejènèl,ahol az ínnyel találkozik ott szürkül.Minden nap mossuk babfogkrèmmel.Illetve semmi cukrosat nem kap.Az anyatejes tàplàlàs miatt èn is vigyàzok a cukros ètelek bevitelère.Mit tudok még tenni annak èrdekében hogy ne romoljon tovàbb a helyzet?Vagy esetleg tudom e mèg visszafordìtani?

Vàlaszàt és segìtsègèt előre is köszönöm

Válasz

Kedves Kérdező!

Gyermeke korában a tejfogak alapvetően két ok miatt feketedhetnek el.

Az egyik, hogy főleg a fognyaknál, körkörösen megjelenik a szuvasodás. Ebben az esetben kizárólag a tökéletes szájhigiénével, és a cukormentes ételekkel/italokkal tudja lassítani a folyamatot.

A másik lehetőség egy bakteriális „fertőzés”. Ez a baktérium gyakorlatilag elszínezi a fogakat, mást nemigen tesz, inkább esztétikai problémát okoz.

Mindenképpen azt javaslom, hogy nagyon figyeljenek oda a fogmosásra, a gyermeknek adott ételekre/italokra. 

Amint elmúlt a járványhelyzet, és visszaáll a rendes rendelési időnk, egy gyermekfogorvosnak mindenképp meg kellene mutatni a tejfogakat. Jelenleg sajnos kizárólag akut betegellátást lehet folytatni mindenhol, az országban.

Üdvözlettel:

dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk