A fogorvos válaszol

Tejfog nyitva hagyása

B. Krisztina

Jó napot!
Tegnap nap folyamán 6éves fiamat fogászatra kellett vinni mert fájt a foga! Szegény kisfiunak érzéstelenítő nélkül neki esett a doki az egyik mozgó fogát kihúzta a másik ami pedig fájt neki azt mondta ki kell tisztítani mert lyukas!Annyi tanácsot kaptunk hogy 1 héten keresztül reggel és este tegyünk egy kis fogkrémet a lyukba.Délutánra elmult neki a fogfájás és mikor engedte hogy megnézzem csak annyit láttam hogy meg fúrta a fogát és nyitva hagyta!Másnap reggelre eléggé be dagadt az arca is!Ön szerint mit tehetnénk?mitől dagadt be az arca?Miért hagyhatta nyitva a fogát?előre is köszönöm a válaszát!

Válasz

Kedves Kérdező!

Egy tejfog esetében, amennyiben a szuvasodás elérte a fogbelet ( a tejfogak felépítése ilyen szempontból szinte ugyan olyan, mint a maradó fogaké), a pulpakamrát meg kell nyitni. Felnőtteknél ilyenkor a következő lépés a gyökértömés. Gyermekek esetében pedig a tejfog minél további szájban tartása. Idő előtti tejfog húzás esetén szinte biztos, hogy a későbbiekben fogszabályozó készülékre lesz szükség.

Ilyenkor vagy gyógyszert teszünk a fogba, és ideiglenes töméssel lezárjuk, vagy pedig nyitva hagyjuk. Ez szokás kérdése. Sajnos amíg ez a tejfog szájban van, állandó problémát fog okozni. Gyógyszeres zárással talán ritkábban jelentkeznek a panaszok.

Köszönöm kérdését!

Dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk