A fogorvos válaszol

Tejfog (oldalsó metszőfog)

S. Anita

Jó napot kívánok!
Kislányom fogával kapcsolatban szeretnék kérdezni. Decemberben töltötte be a 3. életévét és a felső oldalsó metszőfoga (mind a kettő) még mindig nem jött ki illetve hely sincs ahol kibújhatna mert a középső metszőfogai között hatalmas szünet van( ezt apukájától örökölte). Tehát a középső metszőfoga és a szemfoga között csak icipici hely van és láthatóan kevés hely maradt az oldalsó metszőfogaknak ( képet is tudnék róla küldeni).
A szája körül január óta piros pöttyök vannak amik azóta sem múltak el és azt hallottam hogy ez fogzáskor előfordulhat. Most pedig 1 hete hasmenése van igaz nem minden nap de minden másnap legalább és olyankor lazább a széklete és az étvágya sem a legjobb.
1 honappal ezelőtt 1 héten át hőemelkedései voltak de láza egyáltalán nem volt és a kedve is nagyon jó volt nem volt levert. Étvagytalan volt de nem volt beteg és magától helyre jött. A fogára gyanakodtam egyből és már nagyon aggasztott hogy még mindig nem bújt ki neki. Elmentem a fogorvoshoz időpontot kérni neki és sajnos csak 1 hónappal későbbre kapott azaz a mai napra időpontot ( Angliában élünk). Ma megnézte és azt mondta, hogy Ő szerinte neki nincs egyáltalán oldalsó metszőfoga mert nem lehet látni az ínyében a dudort de hogy ez biztosan így van e azt csak egy röntgen tudná megmutatni amit én annyira nem pártolok a káros sugárzás miatt (ha nagyon muszáj lenne akkor természetesen engedném).
A kérdésem tehát az lenne hogy tényleg előfordulhat hogy nincs egyáltalán oldalsó metszőfoga a kislányomnak és vajon fogváltáskor sem lesz majd neki? Kell e aggódnom e miatt? Eddig azt hittem hogy a foga „piszkálja ” mert ki akar bújni de nem tud a pici hely miatt és azért voltak/vannak neki fogzáshoz hasonló tünetei. Tanácstalan vagyok és most már kétségbe estem kicsit. Hamarosan haza költözünk és otthon is el szeretném vinni fogorvoshoz de addig is szeretném erről más fogorvos véleményét is hallani.
Nagyon köszönöm válaszát és elnézést hogy ilyen hosszúra sikerült .
Üdvözlettel
Anita

Válasz

Kedves Anita!

Röntgen felvétel nélkül sajnos semmilyen plusz információt nem fog tudni adni Önnek senki. A mai modern röntgenek pedig nem jelentenek semmilyen veszélyt a gyermek számára.

A második metszők hiánya viszonylag gyakori jelenség. Amennyiben a röntgen felvételen nem látszanak a fogak, úgy nincs mi kibújjon, és a megfelelő kezeléssorozatot időben el kell majd kezdeni, aminek a legvége egy-egy implantátum lesz, amint gyermeke betölti a 18. életévét. 

Amennyiben megvannak a kis fogacskák, szintén szükség lesz röntgen felvételre, hogy kiderüljön, miért nem tudnak kibújni.

Köszönettel:

Dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk