A fogorvos válaszol

tejfog (rágófog) tömés után jelentkező duzzanat az ínyen

Tisztelt Doktor Nő/ Doktor Úr!5,5 éves kislányom tejfogát 2011.03.10-én betömték. A tömés során a fogbél már elég közel volt, így egy kis gyógyszert is helyeztek a tömés alá. 2011.03.16-án duzzanat keletkezett az ínyén. A doktornő, aki látta azt mondta, hogy magasabban van a duzzanat, mint ahol lennie kellene, hidegre, kocogtatásra érzékeny a foga, így nem halt el. Az javasolta, hogy várjunk vele, nézzük meg hogyan alakul a duzzanat. Ha fájna a fog, illetve a duzzanat nőne, menjünk vissza hozzá, egyébként egy hónap múlva kontrollálni szeretné a helyzetet. Ha nem javul, akkor azt javasolta, hogy felülről megfúrja a fogat és nyitva hagyja, így a lyukon keresztül a váladék távozhat. Ez a megoldás folyamatos karbantartást igényel(fogkefével és elég nehézkesen), hiszen a lyuknak szabadon kell maradnia. A fogeltávolítást nem javasolta, a helytartás miatt, és azért mert valószínűleg évek múlva várható csak a maradandó rágófog megjelenése. Meglátásom szerint a duzzanat nő, gondolom ez a folyamat addig tart, amíg a váladék nem távozik a szájüregbe. A kislányom foga elmondása alapján egyenlőre nem fáj. A kérdésem az lenne, hogy milyen megoldást javasol erre a helyzetre?Segítségét előre is köszönöm.Üdvözlettel,Szűcsné Csontos Judit

Válasz

A leírása alapján a kislánya tejfogát meg kellenne nyitni, gyökérkezelni (a tejfogaknál nem szabad gyökérkezelő tűket alkalmazni, mint a maradófogaknál, jóval egyszerűbb eljárásról van szó, mint a maradófogak esetében) kellenne. A növekvő duzzanat egyértelmű jele a fogat ellátó ideg elhalásának és gyulladás kitörésének a lágyszövet irányába.

A fog megnyitása fájdalmatlan. Ha lehúzódott a duzzanat meg lehet próbálni úgynevezett gyökértömést készíteni  a fogba (ez eltér a maradófogaknál alkalmazottakétól). Abban az esetben, ha ekkor is duzzanat jelentkezik, akkor kell nyitvatartani a fogat.

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk