A fogorvos válaszol

Tejfog rossz helyen növekszik

Tisztelt Fogászat!

Kisfiam 6,5 éves, ősszel már nagyon mozgott az egyik alsó, középső metszőfoga (a mellette levő középső metszőfoga lecserélődött már nyáron). Azt vettem észre, hogy kicsivel a mozgó foga mögött, megjelent az új foga; így a már nagyon mozgó fogát könnyedén kihúztam neki. Továbbra is az új foga „egy sorral” hátrébb nő; kb. harmada bújt ki. Az a kérdésem, hogy ebben a stádiumban szoktak-e bármit tenni, vagy ez későbbi fogszabályozás tárgya lesz?

Olvastam a honalpjukon a tejfogakról a cikkeket, azt írják, hogy siettetni nem kell a mozgó fogakat, viszont ha már megjelenik alatta az új, akkor javasolhatja az orvos az eltávolítását. Ez részben megnyugtatott, hogy nem tudhattuk előre, hol fog az új foga bújni, és nem rajtunk múlt, hogy rossz helyre nőtt ki a foga. (ősszel pont voltunk fogorvosnál kontrollon, és akkor még „rendben mozgott”)
Köszönettel: Szelei-Csiki Erika

Válasz

Kedves Erika!

A tejfog eltávolításával rosszat nem tettek 🙂

Kérdésére pusztán a leírtak alapján nehéz válaszolni, ugyanis sosem nézhetünk csak egy fogat. Ilyen esetben egy szájvizsgálat szükséges, hogy pontosabb képet kapjunk. Bizonyos esetekben korai stadiumban is alkalmazható fogszabályozó eljárás, akár éjszakai kivehető pl, hogy a fix készüléket elkerüljük. De ezekről pontosat csak szájvizsgálat után tudunk mondani Önnek.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk