A fogorvos válaszol

tejfog sérülése

D. Zsuzsanna

Tisztelt Fogászat!

A 3 éves kislányom elesett és megütötte az első fogát. Először csak az látszódott rajta, hogy a fog tövénél, az ínynél véres, de nem mozgott, nem volt rajta sérülés. Később, egy -két hét múlva pedig elkezdett szürkülni. Elvittem a körzet szerinti fogorvoshoz, aki azt mondta, hogy valószínűleg elhalt, vigyázzon rá, nincs vele semmi teendő. Mosson gyakran , alaposan fogat főleg belül és vigyázzon rá, inkább hátul egyen, esetleg néha elmehetünk kontrollra ellenőriztetni. Tényleg semmit nem lehet vele tenni? Messze még a fogváltás, szeretném, ha maradna a szép kis fogacskája és az esztétikain kívül egyéb problémákat sem okozna a sérülés.
Köszönöm! Cs Zsu

Válasz

Kedves Anyuka!

A leírtak alapján ez valószínüleg csak esztétikai problémát jelent, egy elmozdulás nélküli, gyulladásmentes ütés általában nem szokta bántani a maradó fog csírát. Szerencsére gyakran idővel (kb. egy fél év elteltével) újra kivilágosodhatnak ezek a fogak. Tehát, ha nincs panasz, egyelőre nincs teendő, érdemes 1-2 hónap elteltével kontrollálni a fogat fogorvossal is, mivel ha esetleg idő közben gyulladás alakulna ki (ezt otthon is láthatják, ha egy kis pukli jelenik meg a fog felett az ínyen) akkor ellátást igényel fog. Nyugodtan használhatja a fogát a baleset után néhány héttel, így láthatják, hogy érzékeny-e ráharapásra (ha magától nem harap vele, akkor általában azért, mert fáj), ezzel szintén láthatjuk, hogy kialakult-e gyulladás. Ha bármelyik otthon észlelhető tünet, vagy bármilyen egyéb panasz felmerülne, jelentkezzenek gyermekfogászati szakrendelésen.

Üdvözlettel:

Dr. Zatik Anna

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk