A fogorvos válaszol

tömés utáni érzékenység

.

Tisztelt Doktornő,

Körülbelül másfél éve tömték be először a jobb felső ötös fogamat fehér töméssel, egy pici lyuk volt rajta csak. A tömés után még egy hónappal is rágásra érzékeny maradt egy picit, így elmentem egy másik orvoshoz, aki csinált rtg-t, és látszott, hogy a tömés nem illeszkedik pontosan, így kicserélte azt.
Az érzékenység azonban így is megmaradt, így ismét visszamentem (kb 2-3 hónap után). Következő alkalommal a doktornő azt javasolta, hogy alábélelést tesz bele, mert elképzelhető, hogy annak hiánya marad vissza mindig a rágási érzékenység. Sajnos kb 3 hónap várakozás után ismét kicserélte a tömést, ezúttal alábélelés + nagyon aprólékos rétegzési technikával. (Vitalitás teszt minden tömésnél volt, és a fogam él, valamint egészen biztos, hogy a tömés magassága is megfelelő)

Így összesen négy alkalommal volt tömve ez a fogam. A legutolsó tömés óta 4 hónap telt el, a fogam most kb. 80%-os, eddig most vagyok a legelégedettebb vele. Mivel a tömés nem nagy, és maga a fog egészséges, hidegre-melegre nem érzékeny, és a rágási érzékenység sem nevezhető fájdalomnak csak kellemetlen érzésnek és kizárólag egy ponton jelentkezik (egyedül a nagyon kemény dolgokat tudom lassan óvatosan rágni, minden mást pedig panasz nélkül.), így ha lehet, szeretném elkerülni a gyökérkezelést.

Ön szerint elképzelhető, hogy tovább kell várnom, mivel az elmúlt időben elég sokszor volt megbolygatva a fog? Esetleg létezik gyógyszeres ideiglenes tömés az ilyen esetekre, vagy valamilyen speciálisabb tömőanyag?

Előre is köszönöm a válaszát!

Válasz

Kedves Kérdező!

Az elmondottak alapján megfelelő ellátásban részesült, és mint írta, a panaszok kizárólag a nagyon kemény ételek rágásánál jelentkeznek, és biztosan nem bolygatnám meg a fogat.

Hasonló esetekben néha igen hosszú, fél, egy év is kellhet a kérdéses fognak, mire teljesen panaszmentes lesz. Ilyenkor egy úgynevezett harmadlagos dentin képződik, és a fog élő része kicsit „visszahúzódik” az őt ért inger elől. Ehhez sokszor idő kell.

Üdvözlettel:

dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk