A fogorvos válaszol

Tömés utáni fájdalom

M. Balázs

Üdvözlöm!

Három héttel ezelőtt egy rutin fogorvosi ellenőrzés során kiderült, hogy a bal felső 4-es fogamat be kell tömni, mert egy apró lyukat talált a fogorvos a két fog közötti részen. Kb. 40 percen át fúrta-tömte-kezelte. Volt már tömésem évekkel ezelőtt, de emlékeim szerint az rövidebb ideig tartott és valahogy egyszerűbbnek tűnt. A fogorvosom most annyit mondott a végén, hogy mély a tömés, így szinte biztos, hogy érzékeny lesz még és fájni fog. Ne ijedjek még, vegyek be fájdalomcsillapítót, ha szükséges, idővel el fog múlni.

A tömés után pár napig kicsit érzékenyebb volt valóban, viszont az 5. napon este már csak fájdalomcsillapító (fél Algopyrin) segítségével tudtam elaludni. A bal szemem alatti csontba sugárzott a fájdalom. A helyzet azóta javult, de még nem tökéletes. A legtöbbször nem is nevezném fájdalomnak, inkább csak érzem, hogy van ott egy fogam. Hidegre érzékeny, melegre nem. Rágásra nem fáj (bár még ösztönösen kímélem), de ha összekoccantom a fogaimat, akkor picit érzékeny.

Azt szeretném megkérdezni Öntől, hogy közel 3 hét elteltével ez még normális? Várjak még türelemmel? Tudom valahogy segíteni a gyógyulást? Bevallom, kicsit félek az esetleges gyökérkezeléstől, főleg mert egy olyan fogról van szó, amivel semmi problémám nem volt korábban.

Előre is nagyon szépen köszönöm a választ!

Marcsi

Válasz

Kedves Marcsi!

Egy kiterjedt, mély szuvasodás után akár hetekkel, néha hónapokkal később is lehetnek panaszok az adott foggal.

Két opció lehetséges. Az egyik, hogy idővel panaszai elmúlnak, és foga életben marad. Ilyenkor azon a részen, ahol nagyon mély volt az üreg a fog dentint termel, ami hosszú folyamat, így lehetséges, hogy időben elhúzódó panaszokra számíthat.

A másik lehetőség, hogy a fog nem éli túl a beavatkozást, és gyökérkezelés válik szükségessé. Éppen ezért ezt a fogat kontrollálni kell időként. Amennyiben tartósan ráharapásra érzékeny, illetve melegre elkezd jelezni úgy, hogy közben a hideget már nem érzi, gyökérkezelés válik szükségessé.

Üdvözlettel:

Dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk