A fogorvos válaszol

További kérdés

S. Anita

Kedves Dr. Nő!

Köszönöm a előző válaszát! Annyi kérdésem lenne még, hogyha sérülés hatására megáll a fog növekedés vagy elhal a fog ha időben láttja orvos tud ellene tenni, mert akkor próbálok keresni egy olyan rendelőt ahol tudják őt napokon belül fogadni, mert 1 hónap múlva van időpontunk, Váciak vagyunk az itteni gyermek fogorvoshoz. Kb 1 hete történt a baleset semmi panasza nincs a kislányomnak nem fáj neki, nem érzékeny, bár azóta nem nőtt tovább bár azt nem tudom 1 hét alatt kellene e neki. Megmérten mérőszallaggal onnan tudom hogy azóta nem nőtt. Bemásoltam az előző beszélgetésünket, hogy visszatudja olvasni az előzményeket.
Köszönöm válaszát Szárnyasiné B. Anita

Tisztelt Uniklinik!

Kislányom 6 éves, tegnap elesett és megütötte a száját. Az éppen félig kinövő felső két csontmetszőfogából lepattan 1-1 darab. Nem nagy csak mindkét fogából a recés részből 1-1 darab. Nem fája a foga, nem mozog. Inkább a szája kapta a nagyobb ütést az sérült nyílt szét. Megmutassuk fogorvosnak a fogát? Lehet ebből valamilyen probléma, esetleg könnyen megromolhat? Mivel ilyen könnyen lepattant a foga, adjak a kislánynak kálciumot és D vitamint csont erősítésként?

Előre is köszönöm a választ!
Üdv.: Szárnyasiné B. Anita

VÁLASZ

Kedves Anita!

Ütés hatására előfordulhat, hogy az éppen növő maradó fogak elhalnak. A növekedés közben lévő fogaknak még nincs teljesen kifejlődve a gyökere, ez a folyamat a fogak teljes előbújása után fejeződik csak be. Amennyiben viszont a sérülés hatására elhal a fog, illetve az éppen fejlődő gyökércsúcsi rész érintett, úgy ez a folyamat le is állhat.

Mindenképpen azt javaslom, hogy menjenek el egy gyermek fogszakorvos kollégához, és nézzek meg a fogakat. Rendelőnkben Dr. Nyúzó Brigitta kolléganőm várja a piciket.

Üdvözlettel:

dr. Kovács Kitti

Válasz

Kedves Anita!

mennyiben elhalt a fog, úgy előbb utóbb a csatorna el fog fertőződni a szájüregben található baktériumok miatt, ami hosszú távon gyulladást eredményezhet a gyökércsúcs körül. Ennek pontos lefutását időben megjósolni nem lehet.

Balesetes fogak esetében jobb minél előbb elvinni a gyermeket egy gyermek fogszakorvos kollégához.

Üdvözlettel:

dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk