A fogorvos válaszol

túlzásba vitt fogápolás?

.

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Az elmúlt pár napban több fogamnál az íny közelében érzékenységet kezdtem érezni. (A fogak nem egymás mellettiek)
A múlt héten jártam fogászati ellenőrzésen, akkor készült panoráma röntgen és CT felvétel is, a fogorvosom nem talált semmi komolyat, néhány fogamról azt mondta apró lyukakat lát, amik tömhetőek lehetnének, de semmi más gond nincs; nincs fogkövem, teljesen megfelelő a szám higiéniás állapota (fogkőeltávolításon júliusban voltam utoljára)
Körülbelül két és fél hete a számban kezdődő ismeretlen fájdalom miatt (erről később kiderült, hogy csak a bölcsességfogam kezdett el nőni, ez a fájdalom azóta már megszűnt) rájöttem, hogy az utóbbi időben nem fektettem túl nagy hangsúlyt a fogaim ápolására, emiatt az ezzel kapcsolatos szokásaimon változtattam, amelyek a következőek:
– Korábban csak hébe-hóba használtam fogselymet, ez most napi szinten rendszeressé vált, fogínyvérzést nem tapasztaltam, maximum egyszer, amikor túl mélyre csúszott a fogselyem (elég szűkek a fogközeim).
– Reggel és este fogmosás után Listerine alkoholmentes szájvizet kezdtem el használni kb. egy hete, előtte Corsodyl szájöblögetőt alkalmaztam a bölcsességfog fájdalom megjelenésétől kezdve
– Beszereztem egy nyelvkaparót, amelyet este alkalmazok
– Szigorúan tartom a napi kétszeri fogmosást Oral B elektromos fogkefével, Sensitive fogkefefejjel (ebből aktuális volt, hogy kicseréljem a használt fejet egy újra), Elmex Sensitive Whitening fogkrémmel, ezen termékeket használtam korábban is, valamint nagyon ügyelek arra, hogy az étkezés és a fogmosás között minimum 30 perc elteljen
– Heti egyszer Elmex géllel mosok fogat este
– A helyes fogkefe használatról nézett ismertetők után elkezdtem jobban figyelni arra, hogy az ínyt és a fognyakakat is rendesen megtisztítsam, de túl erősen biztos nem nyomom oda, a fogkefémben van ilyen célt szolgáló jelzőfény
– Amikor jelenlegi fog/ínyérzékenységgel kapcsolatos panaszaim elkezdődtek átváltottam Sensodyne Rapid fogkrémre

A kérdésem:
Lehetséges, hogy a jelenlegi panaszaimat az okozza, hogy ennyire hirtelen egy csomó mindenen változtattam a szájápolási szokásaimban? Ha igen, mit tudok tenni, hogy jelen panaszaim elmúljanak? Nem szeretném egyik új szokásomat sem elhagyni, de félek attól, hogy ártok velük a fogaimnak.
A fenn említett termékek kombinációja okozhat ilyen problémát?
Esetleg arra van esély, hogy ennyi idő alatt kárt tettem a fogzománcomban és attól alakult ki az érzékenység? Ha igen, erre van esetleg valamilyen megoldás?
Ha nem ezek okozzák az új panaszaimat, akkor van esetleg ötlete, hogy mi más lehet a probléma forrása?

Segítségét előre is nagyon szépen köszönöm

Válasz

Kedves Kérdező!

Nem gondolom, hogy a fogak ápolását túlzásba lehetne vinni. 

Látatlanban sajnos nem tudom megmondani Önnek, hogy mi okozhatja a panaszait, ehhez látni kellene az íny állapotát. 

Amikor megy a kisebb tömések ellátására fogorvosához, beszéljenek a problémáról.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk