A fogorvos válaszol

Úgy érzem nem záródik rendesen a csapolt fogamra ragasztott korona, ám az orvosom azt mondja, minimális rést lát, és azt nem tudja mivel lezárni

Kedves dr.Jancsecz Péter!Először is köszönöm az esztétikus tömésekkel kapcsolatban feltett kérdésemre adott gyors válaszát! Másodszor újabb kérdéssel fordulok Ön felé, két csapolt fogammal kapcsolatban. Évekkel ezelőtt gyökércsúcs, illetve csonthártyagyulladás miatt ki kellet húzni a a jobb felső 4-5-6-os fogamat, szinte egyidőben. A keletkező hiány pótlására hidat csináltattam, ám ehhez le kellet csiszolni a kismetszőt, valamint a szemfogamat is, a hátsó 7-es foggal együtt. A híd felhelyezése után, de már az inkorporáció után jóval, arra lettem figyelmes, hogy használatkor a fogselyem bebújik a kismetszőre helyezett korona alá,és onnan kellemetlen szagú váladék távozik.Visszamentem a klinikára, ahol készítették, ott lerángatták a hidat, mondván meglazult, emiatt nem zár rendesen. Csakhogy a beavatkozás közben a lecsiszolt kismetsző és szemfog is beletört a hídba, emiatt csapozni kellett. Csapozás után visszarakták a hidat, ami egy év múlva ismét meglazult, megint le kellett szedni. A lerángatás során a csapok benne maradtak a hídban, ez annak a jele volt, hogy fogaim tovább romlottak a korona alatt, és a csapok kilazultak belőlük. Augusztusban új csapokat kaptam, nagyobbakat, erősebbeket, erre pedig egy új hidat készítettek. Most nem mozog a híd, de a fogselyem használatakor megint észreveszem, hogy az becsúszik a korona alá, és érzem a kellemetlen ízű váladékot. Orvosom minimális rést talál korona és a fog között, azt mondja befedni, vagy letömni nem tudja, egyenlőre próbáljam tisztán tartani Gingisolba mártott fogselyemmel. Félek, hogy teljesen elromlik a valaha ép, a híd miatt lecsiszolt, becsapozott kismetszőm, és húzásra kerül a sor. Hozzáteszem a fogam egészen az ínyemmel egy vonalig le van csiszolva már,így gondolom kihúzni sem lesz egyszerű…Ön szerint mit kéne tennem? A pótlásom alig egy hónapos, máris úgy érzem nincs rendben. Már az implantáció gondolata foglalkoztat, talán anno sem kellett volna feláldoznom, lecsiszoltatnom három ép fogamat a híd miatt, inkább az beültetést kellett volna választanom. Vetessem le a hidat, vagy várjak amíg ismét meglazul, és akkor a csapolt fog kihúzása után vessem alá magam az implantációnak?Köszönöm válaszát!Üdvözlettel, Ildikó

Válasz

Általános szabály az orvoslásban, hogy a pontos diagnózis előtt nem illik terápiás javaslattal élni. Azt tanácsolom Önnek, hogy röntgenfelvétel és klinikai vizsgálat során derüljön ki, hogy mennyire pontosan illeszkedik, vagy sem a hídpótlás és csak ezután történjen döntés a továbbiakról.

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk