A fogorvos válaszol

Újbóli gyökérkezelés?

.

Tisztelt Válaszadó!

Bal felső 6-os fogam 3 éve gyökérkezelték (fogbélgyulladás miatt).
Már akkor szóltak, hogy a gyökértömő anyag túlment valamennyivel a gyökércsúcson, de ez -ahogy máshol is megerősítették- előfordul, nem biztos hogy problémát okoz.
Idén azonban készült egy CT felvétel az egész fogsoromról szájsebészeti műtét miatt, és ekkor szólt a szájsebészem, hogy a gyökérkezelt fog csúcsain „gombócok” vannak, vagyis nem sikerült a gyökérkezelés. Sajnos érzem is, hogy időnként forró ételekre érzékenyen reagál ez a fog, valamint van egy alapvető diszkmfort érzésem az utóbbi időben.
A szájsebész szerint úgy ment túl a gyökértömő anyag, hogy azt „visszahúzni” egy újbóli gyökérkezelés alkalmával nem lehetséges.
A kérdésem az lenne, hogy a mikroszkópos gyökérkezelés esetleg lehetőséget ad-e a fog megmentésére, van-e értelme egy esetleges konzultációnak? Vagy teljesen lehetetlen egy ilyen fog megmentése? Látatlanban nyilván nem tudnak nekem esélyeket mondani, ezért csak azt szeretném tudni, hogy vannak-e még lehetőségeim a húzáson kívül.

Köszönettel!

Válasz

Kedves Kérdező!

Mindenképpen javasolnék egy mikroszkópos endodonciai konzultációt!

Nagyon jó, hogy van CT felvétel, ugyanis felső fogak esetében csak ennek megléte mellett ajánlott a gyökértömés cseréje. A túltömött részt nem feltétlen szoktuk eltávolítani, egyáltalán esetfüggő, hogy lehet-e, de általában a gyökércsúcs körüli gyulladások gyógyulását nem befolyásolja.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk