A fogorvos válaszol

Utalhat más betegségre a fogak egymás utáni gyulladása?

.

Kedves Uniklinik!

3 éve az összes rágófogamban kicserélték a töméseket (sajnos már mind tömött). Akkor azt mondták, a tömések annyira mélyek, hogy sajnos bármikor gyökérkezelés válhat szükségessé.
Szűk egy éve panaszos lett a bal alsó 5-ös fogam, kinyitották, gyökérkezelték. Miután kész lett, bal felső 6-osom olyan mértékben elkezdett fájni, hogy a végén már két éjszakát nem aludtam tőle. Röntgenen gyulladás látszott, felnyitották, gyökérkezelték. A kezelése közben a szemközti alsó 6-os ráharapásra fájni kezdett, szintén gyökérkezelés lett a vége (szintén gyulladással a röntgenképen). Mindeközben a másik oldalon felül cserélni kellett egy gyökértömést, mert szekunder szuvasodás indult meg felé. Végül, az ez alatt található alsó 6-osom kezdett el fájni pár napja. Ez éjszaka nem fáj, napközben azonban állandóan, néha nyilalásszerűen. Félek, ezt is gyökérkezelik, miközben lehet nem is fog eredetű a probléma….?

Az lenne a kérdésem, hogy milyen mértékben normális, hogy ezek a tömött fogak egymás után egy éven belül gyulladnak be? Tudomásul vettem a 3 éve elhangzottakat miszerint megtörténhet, de ennyire rövid időn belül és egyszerre? Amennyiben ez nem tipikus, milyen típusú kivizsgálást ajánlanak? Lelkileg már nagyon nehezen viselem az egész procedúrát és fájdalmat, azt hogy minden napom a fogaimról szól, a társas kapcsolataim is kezdik ezt megsínyleni.

(Éjszakai harapásemelőm van, azt hordom, illetve reggel és este is mosom és fogselymezem a fogaim. A neuralgiát mint okot kizártam az alapján, hogy szinte minden fájó fogam más helyen van a számon belül.)

Nagyon szépen köszönöm válaszukat!

Válasz

Kedves Kérdező!

Jelen tudomásunk szerint a fogak elhalását 2 dolog okozhatja. Az egyik, ha egy szuvas részt nem kezelnek, és az eléri a fog élő részét. Mivel a szuvasodás egy baktériumok által okozott betegség, a kezelőorvosnak el kell távolítania a tömés készítés első lépésekor, az üreg kialakításakor az összes fertőzött foganyagot, hogy a töméssel ne „falazza” be a bacikat. És ilyenkor sokszor döntést is kell hoznia. Megpróbálja életben tartani a fogbelet, hátha a tömést követően megnyugszik a fog, vagy azonnal gyökérkezel. A másik ok sajnos pont az, hogy egy készült mély tömést a fog nem élt túl. Nem törvényszerű, hogy ilyenkor a fog elhalása fájdalommal jár. Sőt! Általában ez a folyamat enyhébb lefolyású, sokszor már csak a kialakult gyökércsúcson lévő elváltozás mutatja, hogy baj van.

Tehát a fogak elhalását mindenképpen a szuvas részek, és/vagy a mély tömések okozták. Amennyiben a fogak gyökércsúcsán az elhalás után kialakul gyulladás (ez szinte törvényszerű) az immunrendszerünk egy darabig kordában tudja azt tartani, aztán mondjuk egy megfázás miatt „másra figyel”, és a fogak elkezdenek jelezni. 

Összefüggés más betegségekkel, vagy ilyenkor alkalmazandó szűrővizsgálat (szélsőséges esetektől eltekintve) általánosságban nem ismert. Egy rutin vérkép azonban nem árthat!

Kitartást a kialakult helyzethez!

Köszönöm kérdését!

Dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk