A fogorvos válaszol

Visszacsúszott tejfog

S. Edit

Kedves Doktor Úr/ Doktornő!

22 hónapos volt a kislányom, mikor úgy beütötte az ágy keretébe az egyik metszőfogát, hogy teljesen visszacsúszott az ínyébe. Elvittem fogorvoshoz. Mondták, nincs mit tenni vele. De nem gennyezett, nem maradt sokaig duzzadt. Egy hétig csak pépeset adtam neki enni.
Eltelt azóta 5,5 honap, már látszik egy kicsit. Kb 1-2 mm-nyi.
Normális lehet hogy ilyen lassan ereszkedik vissza a foga? Ritkán mondja, hogy kicsit fáj neki, de nem sír, nem rossz olyankor a közérzete, csak megjegyzi. Enni ugyanúgy tud olyankor is.

Választát előre is köszönöm!

Szabó Edit (egy nagyon aggódó anyuka 😀)

Válasz

Kedves Szabó Edit!

Aggodalomra nincs ok, ez egy teljesen természetes folyamat. Tejfog ilyen jellegű baleseti sérülésénél (szaknyelven intrúzió) valóban nincs mit tenni, a szervezet fogja megoldani a problémát. A fog benyomódása esetén sokszor 3-4 hónapig semmi sem történik, majd utána kezd előtörni újra a fog, ami sajnos lassabb folyamat, mint mikor először kibújt a fogacska. Ez az előtörés járhat kellemetlenségekkel, enyhébb fájdalommal. A legfontosabb, hogy ügyeljen a jó szájhigiénére, az előtörő fog mellett a plakk nagyobb mennyiségben tapad, az íny pedig fokozottan érzékeny. 
Remélem sikerült kissé megnyugtatom, a továbbiakban is állunk szíves rendelkezésére! 

Tisztelettel: 

Dr. Antal Dóra

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk