A fogorvos válaszol

Visszatérő fogfájás

T. János

Tisztelt DR Nő/Úr!

Elnézést ide írok már, de már nincs igazából elképzelésem mi lehet a probléma sok fogorvos/szájsebész/neurológia,füll orr gégészeti szakvizsgálás után. A problémám 2018 augusztusában kezdődött, hirtelen elkezdtek fájni a jobb oldali 6 és 7-es fogam, mind2 kis idővel azelőtt tört le és lukas volt, fogorvoshoz természetesen egyből elmentem, az egyiket sikerült betömni, a másikat pedig gyökér kezelni, a fájdalom hetek múlva elmúlt. Viszont vissza tért kb 1 hónappal később, ekkor ugyan ez a felső 6-7es fog fájni kezdett, de ezzel párhuzamosan az alsó 6-7es fog is, viszont itt érintésre lüktette (az alsó részen egy fekvő bölcsességfog volt), a 2 felső fog sok kezelés után se javult, végül kénytelen voltam kihúzatni (CT MR alapján arcüreggyulladásom volt, viszont antibiotikum sorozatos szedésre se törtent semmi, ezért endoszkopikusan is megnézték és sima orrcseppet kaptam). A fekvő bölcsességfogamat szájsebészeten 2019 áprilisában kiműtötték, a 7es fog hátulján lévő lukas részt betömettem. Kb 1 hónap mulva minden fájdalom elmúlt, viszont októberben minden kezdődött előröl, a felső 8-as kinőtt bölcsességem időszakosan tompán fáj, a 7-es alsó ugyan igy tompán, van amikor órákra, van amikor 1 napokig semmi. Természetesen elmentem fogorvoshoz ahol újra készült röntgen, és közölték velem nincs semmi bajom, csináltattam fogkőleszedést is. Neugrologiara mentem, ahol fizikoterápiara küldtek nyaki gerinc és TMI masszázsra. Semmi nem történt, nap mint nap 1-2 óra oké 1-2 óra fájás, fogamat nem hiszem csikorgatom, hisz az alsó 7es feletti 7-es nincs meg, a 8-as meg nem ér össze és 8as sincs alul. Már nem tudok mit kitalálni, erősen gondolkozok a 7-es kihuzatásán, mert én lokálisan mindig azt érzem problémásnak, éjszaka sose fáj, minimális fájdalomcsillapítóra teljesen megszűnik, én is maszirozgatom mar a fejemet arcomat nyakamat de nem érzek semmiféle javulást, nem érzem ugy hogy valami köze lenne a fájdlaomhoz, nem stresszelek, ülö munkát végzek. Annyi összefüggést vettem észre ha eszek a fog külső pereme fáj, de csak evés után, hidegre néha érzékeny, melegre sose, de ahogy irtam nincs összerő fogam a felső és alsóval. Fogorvosom azt mondta, ne huzzasam ki mert nem fog megszűnni a fájdalom, tanácsot szeretnék kérni, mit kellene lépni, húzassam ki vagy kísérletezzek még, gyökérkezelés nem került szóba, mert a fog nincs rossz állapotban… Előre is köszönöm a választ.

Válasz

Kedves Kérdező!

Sajnos találkoztunk már hasonló problémával küzdő páciensekkel.

Az eddig Ön által bejárt út egy általunk is javasolt kör lenne, úgymint: CT felvétel, fül-orr-gége, ezt követően TMI vizsgálat, és ha minden rendben van, akkor neurológus.

A TMIvel kapcsolatban azt nem tudom, hogy csináltak-e esetleg állkapocs ízületi „bemérést”. Tehát egyedileg rögzítették-e az állkapocs ízület mozgásait. Ez manapság már egy külön ága lett a fogorvoslásnak, és meglehetősen bonyolult vizsgálómódszerek, illetve kezelések tartoznak ide. Amennyiben ez nem lett teljesen körbejárva, javasolnám újra ebbe az irányba elterelni a dolgokat.

Továbbá találkoztam már olyan pácienssel, akinek pozitív lyme teszt után, a megfelelő kezelésre javultak tünetei. A kullancsok által terjesztett lyme kórról van szó. Érdemes lenne egy ilyen tesztet is csináltatni.

Az arctáji fájdalmak diagnosztikája sajnos nem egy egyszerű eset.

Én biztosan nem távolíttatnám el több fogamat, ugyanis a fájdalom nagy valószínűség szerint ismét meg fog jelenni, csak másik fogra fogja lokalizálni.

Üdvözlettel:

dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk