A fogorvos válaszol

Visszatérő gyulladás, fájdalom betömött tejfognál

.

Kedves Doktor Úr/Doktornő!

Véleményüket szeretném kérni, hogy mit tegyünk. Kisfiamnak mind a két oldalon szuvas lett az első tejörlő foga. Fájdalmat, problémát nem okozott neki. Elvittük fogorvoshoz, ahol mind a kettőt betömték neki. Azóta egyfolytában probléma van probléma van vele. Az egyik oldalon meg is nyitották, mert állandóan begennyesedett és fájt neki. Itt nyitva hagyták. Azóta ott nincsen probléma, csak kellemetlen. De most a másik oldalon is elkezdett neki fájni. Elmentünk egy másik fogorvoshoz, ahol megröntgenezték és kiderült, hogy a tömés alatt tovább szuvasodott. Újra betömték neki, de most itt is elkezdett bedagadni az ínye és fáj neki. A fogorvos azt mondta, hogy gyökérkezelni kell. Megoldást fog ez nyújtani? Teljesen tanácstalanok vagyunk, mert ahányszor fogorvoshoz kerül a gyerek annyiszor lesz egyre rosszabb a helyzet, holott előtte – bár lyukas volt a foga de – semmi panasza nem volt.

Válaszukat előre is köszönöm szépen!

Üdvözlettel:
Tímea

Válasz

Kedves Tímea!

Tejfogak esetében sokszor eltérő véleményen vannak a fogorvosok is ez ügyben.

A pontos válaszhoz kellene gyermeke életkora is. Itt most az a legfontosabb, hogy a tejfogak minél tovább szájban maradjanak, ugyanis nagyon fontos szerepet játszanak abban, hogy a később utánuk következő maradó fogak megtalálják pontos pozíciójukat, illetve legyen számukra megfelelő hely. Pusztán ezért nem távolítják el ezeket a kis tejfogakat, még akkor sem, ha panaszosak.

Általában két nézet uralkodik: az egyik, hogy kinyitják a fogat, és nyitva hagyják, a másik, hogy lezárják gyógyszeres töméssel. Időről időre panaszt fog okozni valószínűleg, egészen a fogváltásik. A másik lehetőség a gyökértömés készítése, de tejfogak esetében itt is több az utópanasz.

Kifejezetten gyermek szakorvos kollégát kellene felkeresni a problémával, aki részletesen fog tudni segíteni Önöknek.

Egy fontos dologra azonban szeretném felhívni figyelmét! Gyermekének 12 éves koráig minden alkalommal utána kell mosni a fogait. A helyes fogmosási technikát csak ebben az életkorban tudják elsajátítani a gyerekek, előtte a kéztőcsontok fejletlensége miatt a körkörös mozgást még nem képesek rendesen kivitelezni. A további állapotromlásban így Önnek is kiemelt szerepe van.

Üdvözlettel:

Dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk