A fogorvos válaszol

Zománc hipoplázia

.

Tisztelt Doktor Úr!Van egy 3,5 éves kisfiam. Az első fogacskái 1 évesen bújtak ki, ami röviddel ezután fehér kockássá vált. A zománc napról- napra „letörölhető” volt a fogairól. Sajnos későn kerültünk be a Pécsi Gyermekfogászatra. A 3,5 év alatt 3 altatásos műtétünk volt, a felső tejfogait mind eltávolították, alul 1 rágófogat kihúztak, 2-re fém koronát tettek., az első fogai pedig zománchibásak, elég rossz állapotban vannak. Azért kellett kihúzni a fogait, mert folyton úgy begyulladt, hogy nagyon bedagadt az arca, állandóan antibiotikumot kaptunk. Elmex fogkrémet és E-zselét használunk. Voltunk röntgenen, ahol megállapították, hogy 4 fogcsírája hiányzik, és jelenleg van zománc a maradó fogain, csak nem tudni, hogy tartós-e a zománc vagy nem. Gyógyszerei: Fluor tabletta , napi 1D- vitamin : 2 naponta 1 cseppC- vitamin: napi 2×5 cseppKálcium : havi 10 nap.A kérdésem az lenne, hogy ez a betegség a maradó fogait is érinti-e, vagy esetlegesen van-e megelőzési módja? Válaszát előre is köszönöm!Üdvözlettel: N. Rita

Válasz

Ez a betegség érintheti csak egyik fogazatot, de érintheti a tejfogak mellett a maradófogakat. Az említett vitaminok és ásványok szedése mindenképp javasolt (a fluor bevitelt szigorúan kell ellenőrizni, mert a túl sok fluor is ártalmas lehet a fogakra), azonban mivel ez egy fejlődési rendellenesség, sajnos mást nem tudnak tenni. Várni kell Amig a maradófogak előtörnek, amennyiben ott is fennáll az elváltozás, lehetőség szerint a későbbiekben koronákat kell helyezni a fogakra, ha viszont az állapotuk miatt el kel őket távoltani, felnőtt korban csak implantációs fogpótlással lehet rendezni a harapást.

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk