A fogorvos válaszol

Zsibbadás

D. Roland

Tisztelt Uniklinik!
Május 5-én elmentem fogorvoshoz, mivel letört az egyik tömött fogam darabja. Nem volt semmi fájdalom.
Május 6-án néha néha erős és másik fogamra kisugárzott fájdalmam volt.
Május 7-én nmar nem tapasztaltam ilyet, helyette viszont egész nap kicsit zsibaddt az a fogam amit nemrég betömtek.
Mielőtt hozzakezdett volna a doktornő megkerdezte, hogy volt-e gyökérkezelve, a válaszom nem volt, ekkor abban reménykedtünk, hogy betömi és megbrobáljuk megmenteni a fogat.
A kérdésem az lenne, hogy hagyjam még pár napig pihentetni, hogy elmúljon a zsibbadás, vagy gyökérkezelni kell-e a fogat?
Válaszát előre is köszönöm
D. Roland

Válasz

Kedves Roland!

Kérdése megválaszolásához szükség lenne egy alapos szájvizsgálatra, ahol a kérdéses fogat különböző ingerekkel vizsgáljuk, illetve egy röntgen felvételre a kérdéses fogról.

Egy mélyebb tömés esetén előfordulhat, hogy időben elhúzódó panaszok jelentkeznek, ilyenkor a fog élő része, a pulpa kicsit visszahúzódik arról a területről, ahol a káros inger őt érte. Ez dentin képződésével járó folyamot, ami viszont hónapokba telik. Ez idő alatt figyelgetni kell a fogat, mert előfordulhat, hogy akár fájdalom, vagy különösebb panasz nélkül elhal. Ez a folyamat rend szerint nagyon nagy fájdalommal jár, de mint említettem, hasonló esetekben előfordulhat panasz nélkül is.

Amennyiben erős fájdalom, ráharapási érzékenység, vagy melegre való érzékenység jelentkezik, úgy általában gyökérkezelés válik szükségessé.

Üdvözlettel:

dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk