Gyakori kérdések

Vissza a kezelések listájához /

A CT-navigált implantációs rendszerek a sikeres és tartós implantációért

A fogászati implantáció a foghiány pótlásának egyik módja, melynek során az állcsontba egy titán csavart (műgyökeret) ültetünk be.

Az implantátum integrációja (a beültetett műgyökér becsontosodási folyamata) után arra felépítmény kerül, ami már „kiáll” az ínyből, mintha egy lecsiszolt fog lenne. Ezen rögzül a ragasztott vagy csavarozható pótlás. Az implantáció sikeressége szempontjából kulcsfontosságú, hogy megfelelő szélességű, magasságú és minőségű csontállományba kerüljön, emellett pedig a később készülő fogpótlás szempontjából legideálisabb pozícióba funkcionálisan és esztétikailag.

Miért használunk CT navigált implantációs rendszereket?

A digitális technológia precízebb és gyorsabb eljárást tesz lehetővé, gyakran kisebb méretű sebészeti feltárással. Ennek következménye a beavatkozás utáni gyorsabb sebgyógyulás, a beavatkozással járó szövődmények és műtét utáni panaszok (duzzanat, fájdalom) esélyének csökkenése.
Az általunk használt rendszerek a páciens 3 dimenziós CT felvételén alapulnak, mely a ma használt legmagasabb szintű diagnosztika. A navigációs rendszerekhez használt szoftverekkel, a fogászati implantátum mérete (hossza és átmérője) és pozíciója tökéletesen tervezhető, egyszerűbben és pontosabban. A környező anatómiai képletek -a szomszédos fogak, implantátumok, idegképletek- sérülési esélye így kizárható. A navigációval a meglévő csontozat maximálisan kihasználható, így esetleg költséges és kellemetlen kiegészítő műtétek (pl: csontpótlás) elkerülésére is lehetőség nyílhat,
A gondos előkészületek és az egyedi műtéti segédeszközöknek köszönhetően a műtéti beavatkozás ideje jelentősen csökkenhet.
A rendszer további előnye, hogy a kifejlesztett technológia következményeként, akár az első találkozó másnapján is rendelkezésre állhat a sebészeti sablon, így a beavatkozás akár a CT felvételt követő napon elvégezhető.

A sikeres és tartós fogászati implantáció titka:

Az implantációban jártas szakemberek szerint 3 tényező kulcsfontosságú a beültetés sikerességének szempontjából:
Elsődleges a páciens biológiai adottsága, a beültetendő implantátum helyén lévő csontszövet mennyisége és minősége.
A második a beültetés pontossága. Ez jelenti egyrészt az implantátum csontban való tökéletes pozícióját, másrészt a majdan készülő fogpótlás ideális elhelyezését. Ez utóbbi az implantátum hosszú távú túlélése szempontjából lényeges, hiszen így az implantátumra készülő fogpótlás ideális terhelést kap, mely nélkülözhetetlen az őt körülvevő csont felszívódásának megakadályozásában.
A harmadik faktor a dohányzás. Kimutatott tény, hogy amennyiben a páciens dohányzik, akkor nagyobb eséllyel lesz sikertelen az implantáció, főként azoknál, akiknél a dohányzás együtt jár nem megfelelő D vitamin és koleszterin szinttel (ezek vérkép alapján meghatározhatóak).

A CT navigálta implantációs rendszerek ezek közül a második tényezőben játszanak kulcsszerepet -az implantátum pozicionálásában.
Implantáció előtt minden esetben 3 D CT felvétel készül. A szakember ez alapján tervezi meg az implantátum pozícióját az érintett állcsontban. A tervezés után a szájsebésznek pontosan oda kellene beültetnie a titán csavart, ahova előzetesen tervezte, de az emberi tényezők miatt a nem navigált beültetés (un. szabadkezes beültetés) a felmérések alapján maximum(!) 70 %-os pontosságot érhet el.

CT navigált implantációs rendszerek lényege:

A páciens állcsontjáról készített 3 Dimenziós CT felvétel és egy a páciens állcsontjáról vett pontos lenyomat vagy fogsor segítségével a szakember egy speciális programmal megtervezi a legideálisabb implantátum pozíciót. Ezen információk alapján egy egyedi sebészeti sablont (ide is kép kell!) készítenek a sebész számára. A sablon kompenzálja az emberi pontatlanságot és az eredetileg tervezett pozíciónak megfelelően, maximális pontossággal vezeti a beültetés alatt használt fúrósorozatot. A sablon pontosan megmutatja a sebész számára azt a helyet ahol a metszést célszerű ejtetni, így akár minimális bemetszéssel, a hagyományosan használt nagyobb sebészeti lebeny és feltárás nélkül is kivitelezhető az implantáció. Ennek majd a gyorsabb sebgyógyulásban, a műtét utáni szövődmények és fertőzések kisebb számában, illetve a műtét utáni fájdalomérzet csökkenésében látja előnyét a páciens.
Ezután a sebész megfelelő pozícióba juttatja az implantátumot, melyre a gyógyulási idő lejárta után optimális terhelést biztosítva kerülhet rá a tervezett fogpótlás. Az ideális terhelés egyenes következménye a hosszabb távú sikeres pótlásnak, ezáltal az Ön elégedettségének. A percíz tervezés és kivitelezés következtében a CT navigált implantátum behelyezés esztétikailag és funkcionálisan is tökéletes végeredményű fogpótlást eredményez

Virtuális túra

Tegyen egy virtuális túrát intézményünkben

Virtuális túra

Kapcsolódó cikk