A rendelőről

A fogászati röntgen és CT-felvételek

A fogászati röntgen és ct felvételek

Tudta, hogy fogászatunk modern és jól felszerelt röntgen- és CT-laborral rendelkezik?

Így a fogászati felvételeket – kis fogfelvétel, panorámaröntgen, teleröntgen, 3 dimenziós CT – a közvetlen szomszédságunkban végezheti el. A modern gépek és eszközök rendkívül magas színvonalat képviselnek, így a kis fogfelvételtől a 3 dimenziós CT-képalkotásig minden fontos felvétel elkészíthető.

A fogászati kezelések során gyakran merül fel a fogröntgenezés igénye: a diagnózis felállításához ugyanúgy szükség lehet egy fogröntgenre, mint a kezelés során annak ellenőrzésére, hogy minden rendben halad-e. A kontrollfelvételek tipikusan a kezelések után készülnek, hogy a kezelőorvos megbizonyosodjon arról, hogy a kezelt terület az eltelt időnek megfelelő állapotban van-e.

Laborunk a fogászati rendelő tőszomszédságában helyezkedik el, így mire visszasétál rendelőnkbe, a számítógépes összeköttetésnek köszönhetően a kezelőorvosa már a gépén tanulmányozhatja a felvételt, hogy felállíthassa a diagnózist.

röngtgen01.JPG#asset:33725

Tapasztalt röntgenasszisztensünk, Táncos Tímea gondoskodik róla, hogy minden zökkenőmentesen történjen, és a felmerülő kérdéseket is készségesen megválaszolja.

Röntgen-Táncos-Timi-02.jpg#asset:58395

De milyen felvételekre lehet szükség, és mik a leggyakoribb kérdések, aggodalmak a fogászati röntgenekkel kapcsolatban?

Olvasson tovább, és rögtön kiderül!

Milyen felvételfajtákra lehet szükség a kezelések során?

Következnek a leggyakrabban kért felvételtípusok és az elkészítésükhöz szükséges időtartamok. Természetesen az esetleges várakozást nem számítottuk bele, de szerencsére ritkán fordul elő, hogy komolyabb várakozási idővel kelljen számolnia.

1, Kis fogfelvétel – intraorális felvétel

A fogröntgenek egyik leggyakoribb fajtája. Jellemzően egy fogról készített felvétel, amelyet önmagában vagy más felvételeket kiegészítve kérhet szakorvosa. A felvételre és az adminisztrációra körülbelül 10 percet kell szánnia (az esetleges várakozást nem számítva).

2, Panorámaröntgen

Az alsó és a felső fogsorról, a fej körül 180 fokban, 2 dimenzióban készített felvétel. Sokszor ehhez is kérnek kiegészítő felvételt, például a fogszabályozáshoz szükséges teleröntgent. 

panoramartg.jpg#asset:33727

A panorámaröntgen felvételére és az adminisztrációra körülbelül 10 percet kell szánnia (persze az esetleges várakozást nem számítva).

3, Teleröntgen

Az alsó és a felső fogsorról oldalirányból készített felvétel, főleg a fogszabályozó szakorvos kérheti, és jellemzően panorámaröntgen is szükséges emellé. A felvételre és az adminisztrációra itt is körülbelül 10 percet kell szánnia (a már említett várakozást nem számítva).

4, 3D CT-felvétel

A 3 dimenziós CT-felvételt tipikusan implantációk, nagyobb szájsebészeti beavatkozások esetén kéri a szakorvos, hogy tiszta képet kapjon az állkapocs csontszerkezetéről mind a három dimenzióban. Sokszor a foggyökerek és az idegcsatorna viszonyát vizsgáljuk a felvételen, illetve akár kérdéses gyökércsatornák megtalálására is használjuk. 
Erre a felvételtípusra kicsit több időt kell rászánnia, de ez is hamar, 20 perc alatt elkészül, amiben már benne van az adminisztrációhoz, CD-készítéshez szükséges idő.

5, Kézfelvétel

Elsősorban gyerekeknél szoktuk kérni, és a csontosodás mértékének meghatározására szolgál. A fogszabályzás tervezéséhez szükséges. Álló helyzetben végzett felvételtípus, körülbelül 5-6 percet vesz igénybe.

6, Ráharapásos felvétel

Áttörésben visszamaradt fog, gyökér, nyálkő, idegentest, csonttörés esetén kérheti a fogszakorvos. Ülő helyzetben végzett röntgentípus, amely alig pár percet vesz igénybe.

A leggyakoribb kérdések és aggodalmak

Sok tévhit kering a fogászati röntgenfelvételekkel kapcsolatban, ám néha még ennyi sem kell ahhoz, hogy a szükséges felvételek aggodalmat szüljenek. Az alábbiakban a fogászati röntgenfelvételekkel kapcsolatok leggyakoribb kérdéseket és aggodalmakat válaszoljuk meg.

Kell-e tartania a röntgenfelvételtől, az engem érő sugárzás káros-e?

Röviden összegezve: nem! A sugárzás mennyisége a szokásosnál ugyan magasabb, de a biztonságos érték alatt marad. A felvételeket biztonságos körülmények között végezzük, és pár perc alatt túlvan rajta. Időben kicsit tovább tart a 3D CT-felvétel, de itt sem kell  10-15 percnél többet rászánnia. Az adminisztráció persze igénybe vesz még pár percet, így összességében nagyjából 20 perc alatt végezhet.

Azt tapasztaltuk, hogy az idősebb korosztályban feszültséget keltenek a röntgenberendezések. Bizonyára amiatt, mert jó pár évtizeddel ezelőtt még nem volt túl jó hírük a röntgenvizsgálatoknak. Igyekszünk minél jobban megnyugtatni mindenkit, hogy egy ártalmatlan és fájdalommentes műveletről van szó, amely roppant hasznos információt nyújt a kezelőorvosának a diagnózis és a kezelési terv felállításához.

Mi történik, ha egy kismamának muszáj fogászati röntgent készíttetni?    

Várandósság alatt a magzat védelmében minden olyan tevékenységet kerülni kell, amely fokozott sugárterheléssel jár. Ez igaz a fogászati röntgenfelvételekre is – beleértve a panorámaröntgent is -, noha azok sugárterhelése ezredrésze az orvosi mellkasröntgenénél.

terhesseg5.jpg#asset:33726

Néha azonban kikerülhetetlen a fogászati röntgenfelvétel elkészítése. Például a kismama gyökérkezelés alatt áll, vagy egy sajgó fogát el kell távolítani, és meg kell győződni arról, hogy nem maradt-e állkapcsában egy csontszilánk. Természetesen sok sürgősségi eset is ide sorolható.

Szeretnénk megnyugtatni a hölgyeket: ha ilyen eset állna fenn náluk, teljes biztonságban el lehet végezni a felvételt! Ilyenkor az ólomköpenyt szépen ráterítjük a kismama pocakjára, így a fejlődő magzatot nem éri semmilyen sugárterhelés.

A szoptatás időszakában is érdemes elhalasztania röntgenfelvételek készítését?

A várandósság időszakában – ahogy már említettük – tanácsos elkerülni a röntgenfelvételek készítését, még ha mégoly alacsony sugárdózisról is van szó. Fő a biztonság! 

Ám ez már nem érvényes a szülés után is, a szoptatás időszakára. Az érzékeny magzatból azóta ugyanis kisbaba lett, és elhagyta a mama pocakját, így már nem szükséges ennyire óvatosnak lenni. 

Mekkora sugárterhelés éri szervezetünket?

Repülőgépen utazva nagyobb sugárterhelés éri szervezetünket, mint egy fogászati röntgen (pl. panorámaröntgen) készítése közben. Ezt a példát azért szoktuk felhozni, hogy mindenkiben tudatosuljon: a szervezetet ilyenkor valóban a szokásosnál kicsit nagyobb sugárterhelés éri, ám ez nem jelenti azt, hogy ez ártalmas lenne. Hétköznapi tevékenységek, mint például a repülőgépen való utazás még nagyobb sugárterhelést jelent, mégsem mondja le emiatt senki a repülőutat.

A gyermeket váró édesanyáknak mindazonáltal nem árt némi óvatosság: a fogászati röntgenfelvétellel járó kezeléseket, ha lehet, érdemes elhalasztani a szülés utánra. 

Mit tanulmányoz a kezelőorvos a röntgen- vagy CT-felvételeken?

Fogászatunkon (és bizonyára mindenhol, ahol igyekeznek profi ellátást biztosítani) gyakran kérünk különböző röntgen- és CT-felvételeket. Új pácienseink vagy hoznak magukkal egy másfél évnél nem régebbi, értékelhető panorámaröntgent, vagy nálunk csináltathatnak egyet – ez elengedhetetlen az első konzultációhoz. Másfél évente akkor is tanácsos új panorámaröntgent (képünkön) készíttetni, ha a páciens amúgy panaszmentes.

A diagnózis felállításához is elengedhetetlenek a felvételek. A csontállományban megjelenő fekete foltok (az alábbi képen pirossal bekarikázva)  például gyulladásról árulkodnak, és a kiterjedt, a fogbélt is elérő szuvasodással párosulva igen gyakran ez teszi szükségessé a gyökérkezelést.

Mikr_Gyökérkezelés_05_01.png#asset:33

A 3 dimenziós CT-felvételek pedig mind a 3 dimenzióban megmutatják a csontállományt, ami kulcsfontosságú egy implantáció előtt, illetve láthatóvá válik a fogak és idegek viszonya, ami egy bölcsességfog-eltávolításnál ad hasznos információt a szájsebésznek.

Előfordulhat-e, hogy többféle felvételre is szükség van egy kezeléshez?

Ilyesmi sokkal gyakrabban előfordul, mint ahogy a páciensek gondolnák! Néhány példa a teljesség igénye nélkül.

  • Implantáció előtt panorámaröntgen és 3D CT-felvétel is szükségessé válhat.
  • Fogszabályozáskor panorámaröntgent és teleröntgent is kérni fog szakorvosa. A panorámaröntgenen 2 dimenzióban látszódik a csontok magasság, a teleröntgenen pedig az állkapcsok egymáshoz való viszonyát lehet tanulmányozni.
  • Gyökérkezeléskor gyakran készítenek panorámaröntgent, majd a kezelés során minden üléskor egy vagy több kisröntgen készítésére is sor kerülhet. Az endodontus így jól nyomon tudja követni a kezelt fog(ak) állapotát.

A fenti példák mellett a kezelőorvos a kontrollokon rendszerint készíttet úgynevezett kontrollfelvételt, mert azokon jól látszik, milyen változások zajlottak le a kezelések óta. A röntgen- és CT-felvételek tehát komoly és sokszor elengedhetetlen információforrást jelentenek, készíttetésüket nem szabad megspórolni!

Kiemelt cikkek