Gyakori kérdések

Vissza a kezelések listájához /

A fogászati implantátumokról

Fogászati implantáció a foghiány tartós, funkcionális és esztétikus megoldása

A csontállományba beültetett műgyökér egy vagy akár az összes fog hiányát pótolhatja. Amennyiben egy foga hiányzik, a fogorvos kétféle megoldással tudja pótolni. A hiányt határoló pillérfogak előkészítésével (lecsiszolásával) ún. hidat készít, vagy a kialakult foghiányt a csontba beültetett titán műgyökérrel helyettesíti.

Ez utóbbi számtalan előnnyel jár. Egyrészt nem kell az esetlegesen ép fogait lecsiszolni. Másrészt Ön az implantátum behelyezéssel egy plusz pillért-fogat kap. Így a foghiánya megoldásaként kapott korona nem ad plusz terhelést a szomszéd fogainak, ellentétben a hídpótlással, mely a pillérfogakra helyezi az áthidalt területre eső rágóerőt.
Sorvégi foghiány esetén (ha a hátsó fogait elveszítette), illetve olyan többszörös sorközi foghiány esetén( több egymás melletti foga hiányzik), ahol a hiányt határoló pillérfogak olyan távol helyezkednek el, hogy híd készítése nem javasolt, szintén fogászati implantátum beültetéssel lehet megteremteni a lehetőségét, ha Ön fix pótlást szeretne.
Teljes foghiány esetén, egy a fogakon nem rögzülő, instabil, lötyögő,mobilis fogsor hivatott esztétikailag és funkcionálisan pótolni korábban elveszített fogait. Implantátum beültetésével meg lehet teremteni egy stabilan rögzülő kivehető vagy fix pótlás esélyét teljes fogatlanság esetén is.  Így Ön egy teljes értékű funkcionális és esztétikai értelemben is működő fogpótlást kap, melynek előnyeit mindennapi életén érzékeli: életminőségére, magabiztosságára és egészségére is pozitív hatással lesz.

Hogyan zajlik a kezelés?

Minden eset egyedi. Nem lehet úgy leírni egy ilyen eljárást, hogy mindenkire igaz legyen.  Ezért most pusztán a fogászati implantátumok behelyezésének leggyakoribb, legtipikusabb lépéseit ismertetjük Önnel. 

Először egy CBCT felvétel alapján pontos kezelési terv készül. Következő lépés a titán műgyökér (implantátum) beültetése az állcsontba (implantáció). Ezt egy gyógyulási időszak követi, melynek letelte után az implantátumba illesztjük (meghatározott nyomatékkal meghúzott átmenő csavarral) a felépítményt. Erre kerül a fogpótlás, vagyis a fogmű látható része, melyet a fogtechnikus egyedileg készít.

Állapotfelmérés implantáció előtt, precíz tervezés a biztonságos beavatkozás érdekében!

Az egyik legfontosabb lépés a CBCT-felvétel elkészítése. Érdemes tudnia, hogy a hagyományos panorámaröntgen(OP) csak két dimenziós képet ad az állcsontjáról, a csont szélességéről semmilyen információt nem szolgáltat. Az OP során egyes részek elmosódottan jelennek meg vagy korrekt módon nem is láthatók. A panorámaröntgen felvétel egy nagyon jó áttekintő, de nem részletgazdag képalkotó eljárás.

A CBCT viszont precíz képet ad a csont szélességéről, sőt, a csontja minőségéről is. Felhasználóbarát szoftver segítségével miniméteres pontossággal feltérképezhető mindkét állcsont. Így a műtét során elkerülendő anatómiai képletek (idegcsatorna, arcüreg) pontos elhelyezkedése is előre látható. Illetve a beavatkozás előtt megmondható, hogy szükség van-e bármilyen kiegészítő csontpótló eljárásra, és nem műtét közben derül ez ki. Ugyanis ami az OP felvételen  esetleg jó csontszerkezetűnek tűnik, a beavatkozás közben kiderülhet, hogy túlságosan keskeny a beültetéshez.  Mindezt fontos előre látni, hiszen a beültetés sikere nagyrészt azon múlik, hogy milyen a rendelkezésre álló csont magassága és szélessége, illetve minősége. Ha a szájsebész előre látja a pontos csontkínálatot akkor a készülendő fogpótlás szempontjából is megfelelő helyre próbálja pozicionálni az implantátumot. CT navigálta implantációval ez nem csak igyekezet, hanem precízen kivitelezhető és pontos végeredményt biztosít. Ennek az implantátum hosszú távú túlélése szempontjából van jelentősége. A CBCT felvétel birtokában a fogorvos elkészíti a pontos kezelési tervét.

Implantáció (beültetés)

A műtét helyi érzéstelenítésben történik, teljesen fájdalmatlan. Az eljárás lényege, hogy egy sebészeti beavatkozás során (a CBCT felvétel alapján meghatározott hossszúságú és átmérőjű implantátum számára) egy fúrósorozattal az állcsontját előkészítjük. Ezután megfelelő nyomatékkal egy titán műgyökeret(implantátum)  helyezünk be. Végül a sebet varratokkal látja el szakorvosa.

Kontroll

A beültetést 7-10 nappal később kontroll és varratszedés követi. Ennek alkalmával kezelőorvosa ellenőrzi a sebgyógyulását és további tanácsokkal látja el. Általában  pácienseinknek ekkor már legfeljebb minimális panaszai vannak.

A csontosodás időszaka

Egyénileg változó, de átlagosan 3-6 hónap kell a csontosodáshoz. Az implantátum felületkezelt felszíne az ún. gyógyulási időszak alatt összecsontosodik a saját csontsejtjeivel. Ez jelenti, hogy szervezete befogadta az implantátumot.

A fogászati implantátum felszabadítása

A gyógyulási időszakot követően, amikor az implantátum már megbízhatóan rögzült orvosa újra felnyitja az implantátum feletti ínyt és egy ínyformázó úgynevezett gyógyulási csavart helyez bele. Ezután általában 1-2 hétre van szükség amíg ínye lenyomatvételre alkalmas lesz.

Fogpótlás

A lenyomatvétel alapján a fogtechnikus elkészíti az egyedi, tervezett fogpótlást.  A végeredményt  általában, több próba előzi meg. Ekkor fogorvosa és Ön is látja a készülő fogpótlás pontosságát és esztétikáját. Végül fogorvosa  felépítményt rögzít az implantátumba, mely már egy csiszolt fogra hasonlít. Ezen rögzül a fogtechnikus által készített pótlás, melynek rögzítése lehet csavarozható, vagy cementtel rögzített (ragasztható). Az implantátumokra készített korona anyaga a saját fogra készülő pótlásokhoz hasonlóan lehet hagyományos fémkerámia vagy fémmentes pótlás is. Amikor elkészült a pótlás, amely formájában és színében teljesen illeszkedik a fogsorhoz és a Páciens is elégedett, a fogorvos  a helyére illeszti azt.

Tanácsadás

Fontos része az implantációs eljárásnak, hogy a végén szakszerű tanácsokat adunk betegeinknek arról, hogyan ápolják az újonnan kapott pótlást. Ennek hiányában ugyanis nem lehet garantálni azt, hogy az implantátum hosszú-hosszú éveken át sikeresen ellátja funkcióját.

Félévente kontroll

Szintén elhagyhatatlan része az implantációs kezelésnek a félévenkénti ellenőrzés. Mivel problémamentes fogak esetén is kívánatos félévente felkeresni a fogorvosunkat, ez nem is jelent különösebb extra fáradozást, csak annyit, amennyit amúgy is érdemes megtennünk.

Miért érdemes az implantátumos fogpótlást mielőbb elkezdenie?

Ha Önnek valamiért hiányzik egy vagy több foga, az nem pusztán esztétikai probléma. Amikor ugyanis harap vagy rág, a csontszövet, amelyben a fogak megkapaszkodnak, „érzik” ezt a munkát. Így a csontállomány is edzésben marad. Ha már nem érzékeli a csontszövet ezt a munkát (foghiány esetén), lassan gyengülni, sorvadni kezd. Az elsorvadt csontszövet egy bizonyos szint után már a műfogbeültetést, vagyis az implantációt sem fogja lehetővé tenni, legfeljebb csak csontpótlást követően. Másrészt a foghiány a szomszédos fogak lassú, de biztos dőlését eredményezi, mely ferde fogpozíció a későbbi pótlás elkészítését megnehezíti, az eredetihez hasonló végeredmény elérésére az idő múlásával egyre kisebb az esély. A hiányzó foggal szemközt elhelyezkedő, ún. antagonista fogak „keresik” a párjukat és kiemelkednek hosszú távon a helyükről (elongeálódnak). Ez azt jelenti, hogy egyre kevésbé lesz csontban a foghiánnyal szemközt elhelyezkedő fog. Így lassan, de biztosan ez a fog is mobilissá válik, valamint egyre kevesebb a hely az eredeti foghiány pótlására készülő koronának.
Ezért azt javasoljuk, hogy foghiány esetén ne várjon évekig, mire megcsináltatja a pótlást! Addig essen át ezen a kezelésen, amíg még megfelelő minőségű és mennyiségű az állcsontja.

Mennyire lesz stabil az implantátumra készített fogpótlás?

Az implantátum ugyanolyan stabil tud lenni, mint a saját fogunk, ugyanis a titáncsavar felületkezelt felszíne és a csontszövet között közvetlen kapcsolat jön létre (összecsontosodik). A fogaink kötőszövetesen egy rosthálózattal rögzülnek a fogmederbe, mely az állcsontunk része. Az implantátumok és az állcsont között viszont közvetlen kapcsolat van. Ez magyarázza, hogy  a titán műgyökeret nem kötjük össze a saját fogakkal, mert más típusú a rögzülésük, és ezáltal a mikrorezgéseik is, mely a készülendő fogpótlásban feszültséget hozna létre. 

Milyen az implantátum anyaga?

A csúcsminőségű implantátumok, amelyekkel mi dolgozunk, kizárólag titánötvözetekből készülnek, mert ezeknél a legjobb a sikerességi ráta, minimális a kilökődés esélye. A megfelelő szakember által megfelelő egészségügyi állapotú páciens állcsontjába behelyezett általunk használt titánimplantátumok 98-99 %át befogadja a szervezet. 

Milyen hosszú távra szól az implantátum, illetve a rá készülő fogpótlás?

Az implantátum a szájsebészi-implantológusi szakértelem és a csúcsminőségű anyagok miatt évtizedekig, de akár élethossziglan is kitarthat.
A CT-navigált digitális rendszerek hihetetlenül precíz tervezést tesznek lehetővé, és olyan pontos műtéti sablont adnak a beültetéshez, amely minimalizálja a beavatkozáshoz szükséges sebészeti feltárást, ezáltal gyorsabb sebgyógyulást eredményez a műtétet követően. A műtéti terület így gyorsabban gyógyulhat, és csökkennek a szövődményi lehetőségek. A tökéletesen pozícionált implantátum garantálja a hosszú távú sikerességet, ugyanis pontosan a készítendő fogmű terhelésének, kialakításának megfelelő, ideális helyzetben kerül behelyezésre. A szakorvos tapasztalata is rengeteget számít: nálunk például kizárólag magasan képzett szájsebészek végzik a beültetéseket. A Nobel Biocare csúcsminőségű implantátumaihoz 10 év garancia jár, ami mindennél többet mond a márka színvonaláról. A legmagasabb színvonalú  Procera fogpótlással párosítva (mely digitális technológiával készül) rendkívüli precizitás érhető el, mely tovább növeli az implantátumos fogpótlás életidejét.
Mindezek mellett kulcsfontosságú, hogy a páciens kövesse a kezelőorvos tanácsait, helyesen és gondosan ápolja fogait, valamint mellőzze a dohányzást. Ha mindezen feltételek teljesülnek, implantátumos fogpótlása hosszú-hosszú évekig tökéletesen el fogja látni a szerepét.

Kapcsolódó cikk

Kapcsolódó cikk