Gyakori kérdések

Vissza a kezelések listájához /

A láthatatlan fogszabályozás

Mosoly látható fogszabályozó nélkül

Régebben sokan szégyellték a fogszabályozó készüléket, és nem ment ritkaságszámba, hogy az iskolában ki is csúfolták érte a „fémes mosolyú” gyereket. Mára megváltozott a fogszabályozó készülékekhez való hozzáállás. Mégis sokan szívesen választanák a láthatatlan készüléket, mert a munkájuk miatt sokat kell a nyilvánosság előtt szerepelniük, vagy egyszerűen csak zavarja őket, hogy mások látják a rögzített készüléket. Milyen lehetőséget kínál nekik a Zuglói Fogászat?

A láthatatlan fogszabályozás két típusa
Belső fogívre rögzített fogszabályozó 

Az egyik lehetőség a belső ívre rögzített készülék. Ennek hatásmechanizmusa, kinézete tulajdonképpen megegyezik a hagyományos fogszabályozóéval. Előnye természetesen az, hogy nem látható. A hátránya az, hogy – főleg eleinte – problémákat okozhat a hangképzésben. Ez különösen igaz a felső fogsorra illesztett készülékre. Sokan megemlítik, hogy nehéz megszokniuk a viselését, bár tapasztalataink szerint egy hét után megszűnik a zavaró érzés.

Clear Aligner (átlátszó fólia, műanyag sín)

Mindkét elnevezés használatos, és ez az a típus, amely alatt a legtöbb ember a láthatatlan fogszabályozót érti. Előnye a láthatatlanság, a könnyen kezelhetőség és a fogak könnyű tisztán tartása. Az Clear Aligner áttetsző, műanyag sínt a páciens egyedi foglenyomata alapján készítik el. Számítógépes vagy manuális úton létrehozzák a fogsor kívánt állapotát, és ez alapján készül el az egyénre szabott sín. Ezt a Clear Aligner készüléket jellemzően naponta 22-23 órát kell hordani, és az evéshez, fogmosáshoz le kell venni. Ennek technikáját természetesen a kezelést végző orvos elmagyarázza, és meggyőződik róla, hogy a páciens végre tudja hajtani. A hagyományos fogszabályozáshoz képest hosszabb aktiválási idők jellemzik: körülbelül 6 hetente kell felkeresnie szakorvosát. Hátránya az, hogy valamivel hosszabb a kezelési idő, mint a hagyományos készülékek esetében, és nem mindenkinél alkalmazható. Jellemzően a kisebb korrekciókra ajánlják.

Gyakori kérdések a láthatatlan fogszabályozással kapcsolatban

Milyen életkorban lehet láthatatlan fogszabályozást kérni?

Nincs életkorbeli korlát!

Mi a kezelés menete a Clear Aligner műanyag sím esetében?

1. Először a páciens fogsoráról nyomatot veszünk.
2. Ezután a számítógép segítségével, egy speciális, 3 dimenziós CAD/CAM rendszerrel beszkenneljük a nyomatot.
3. Digitális vagy manuális úton elkészül a páciens ideális fogíve. 
4. Az ideális fogívre Németországban elkészítik a Clear Aligner műanyag sínt.
5. A páciens felpróbálja, a kezelőorvos elmagyarázza a teendőket, meggyőződik arról, hogy a páciens gond nélkül le tudja venni és vissza tudja helyezni a készüléket.

Melyik láthatatlan készülék a drágább?

A belső fogívre rögzített készülék többe kerül.

Lehet választani a kétféle típus között, vagy a kezelőorvos mondja meg, melyiket kell viselni?

A belső fogívre rögzített készülék szinte minden esetben alkalmazható, a Clear Aligner műanyag sín viszont jellemzően csak kisebb korrekciókra használható. Ezért vannak esetek, amikor csak az egyik típus jöhet szóba, más esetben a szakorvos mindkét készüléket javasolhatja, és akkor Ön dönti el, melyiket szeretné viselni.

Milyen speciális eszközök szükségesek a két típusnál a fogmosáshoz?

A belső fogívre rögzített készülék gondos fogápolást igényel: ha a kis tappancsoknál, szaknyelven bracketeknél nem tisztítjuk meg alaposan a fogakat, azok nagyon nehezen kezelhető szuvasodáshoz vezethetnek. Fogadja meg a szakorvos intelmeit, és kövesse az ajánlott tisztítási módot az egész kezelés során! Az átlátszó fólia esetében nincs szükség erre a fokozott figyelemre, mivel a készülék az étkezések és fogmosások alkalmával levehető. Ám a mindennapi, gondos fogápolást (mosás, fogköztisztítás, szájvíz stb.) ilyenkor is be kell tartani!

Mennyire érzékelhető a Clear Aligner műanyag sín jelenléte?

Mások szemének természetesen láthatatlan. A páciens számára is szinte észrevétlen a jelenléte, mivel annyira illeszkedik a fogsorához, hogy pillanatokon belül meg lehet feledkezni arról, hogy valami van a fogakon. A beszédképzést sem zavarja, olyannyira a fogakhoz simul ez a szerkezet.

Melyik rendszer használatos a láthatatlan fogszabályozáshoz?

A Clear Aligner rendszert használjuk klinikánkon.