Fogpótlások

/

Inlay és onlay fogbetét

Inlay és onlay fogbetét: mikor van rájuk szükség?

Az inlay és az onlay fogbetétek olyan esztétikai fogpótlások, amelyeket kiterjedt szuvasodás esetén használunk, amikor a fogszerkezet jelentős mértékben sérült. Hogyan és miből készülnek ezek a ragasztott tömések, és mi a különbség az inlay és onlay között?

Az onlay és az inlay jelentése

Az inlay jelentése betét, és egy fogtechnikus által készített, ragasztott tömést takar, amelyet akkor alkalmazunk, ha a foganyagveszteség túl nagy egy hagyományos fogtöméshez, de még nem akkora, hogy fogkoronára lenne szükség. A fogbetét segítségével az érintett fog épen maradt része megmenthető, méghozzá úgy, hogy a hiányzó rész pontos mását ragasztással a foghoz illesztjük, akár egy apró puzzle-darabkát.

Inlay/onlay fogbetét készítésére

  • nagyméretű szuvasodásnál,
  • jelentős fogtörések helyreállításánál, illetve
  • gyökérkezelt fogak felépítésénél kerülhet sor.

Inlay vagy onlay: mi a különbség?

Az inlay betét a fog rágófelszínének csak egy részét, az onlay viszont az egész rágófelületet, így a rágófogak csücskeit is befedi.

A fogbetétek anyagai

A betét anyaga készülhet kompozit műgyantából (grádia), kerámiából és aranyból is. A legtöbb esetben grádiabetétet alkalmazunk, amelyet az eredeti fogszínhez alkalmazkodó, magas szintű esztétikai megjelenés, rendkívül jó teherbíró-képesség és pontosság jellemez.

Hogyan készül az inlay/onlay?

Az inlay-eket és onlay-eket kisörlő vagy nagyörlő fogaknál használjuk, sok esetben akkor, ha a szuvasodás a fog több felszínét is érinti, illetve ha a caries több fogra is kiterjedt. Gondos felszíni előkészítés után a felületről lenyomatot veszünk, amelyet fogtechnikai laborba küldünk, ahol elkészítik a megfelelő formájú fogbetétet. Amíg elkészül a végleges inlay vagy onlay, a páciens ideiglenes tömést kaphat, amennyiben szükséges, melyet a végleges betét beragasztása előtt eltávolítunk.

Az inlay/onlay fogbetét tartóssága

Az inlay és onlay fogbetétek tartóssága sok tényezőtől függ. Mire érdemes ügyelni, hogy sokáig megmaradjanak?

  • A beragasztást követő első néhány óra kulcsfontosságú, ilyenkor kerülni kell a túl meleg vagy ételeket és italokat, valamint a ragadós vagy kemény élelmiszereket. A rögzítést követően ráharapási érzékenység előfordulhat, ami akár néhány napig is fennmaradhat.
  • A legfontosabb tényező a tartósság szempontjából a gondos szájhigiénia fenntartása. A rendszeres fogmosás, a fogselyem vagy a fogköztisztító kefe használata és az öblögetés segít eltávolítani a plakkot és az ételmaradványokat, amelyek idővel károsíthatják fogat a fogbetét mellet, így a szuvasodás átterjedhet a betét alá is.
  • Mellőzzük a túl cukros vagy savas ételeket és italokat, mivel ezek károsíthatják a fogakat.
  • Kerüljük a fogakra nehezedő túlzott terhelést: fogcsikorgatás esetén például fontos védeni az inlay-eket, illetve az onlay-eket fogvédővel, de különböző stresszoldó módszerek is segíthetnek.

Inlay/onlay fogbetétre van szüksége? Keressen bennünket telefonon, vagy igényeljen időpontot online, hogy a lehető legjobb és legprofibb kezelést nyújthassuk Önnek. Rendelőnkben az esztétikai fogászat keretében a mosolytervezéstől kezdve a fogkő-eltávolításig a legmodernebb kezelésekkel és eljárásokkal várjuk pácienseinket.

Fogászatunk saját röntgen- és CT-laborral rendelkezik, így az egyszerű kisfelvételtől a panorámaröntgenen át a 3 dimenziós CT-ig minden szükséges felvételt elkészítünk a precíz diagnózishoz.