Fogpótlások

/

Fogkorona

A fogkorona fajtái.

A fogkorona típusai, készítésének menete és költségei

Mikor van szükség fogkorona felhelyezésére? Milyen anyagokból készülnek ezek a fogpótlások, és milyen árakkal kell számolni a különböző típusoknál?

A fogkorona feladata

A fogkorona a fogpótlások fix típusai közé tartozik, amely a fog fedésére szolgál, hogy helyreállítsa annak alakját, méretét, funkcióját, szilárdságát, illetve javítsa a páciens megjelenését.

Fogkoronára a következő esetekben lehet szükség:

 • meggyengült fogaknál (például szuvasodás esetén);
 • megrepedt, letört fogaknál;
 • trauma által nagymértékben sérült fogaknál;
 • nagy töméssel ellátott fogaknál;
 • fogászati hidak megtartására;
 • eldeformálódott vagy erősen elszíneződött, illetve zománc vagy dentin fejlődési rendellenességek fedésére;
 • fogászati implantátum lezárására.

A fogkorona készítésének menete

 1. Az első lépés a konzultáció, amikor a fogorvos javaslatot tesz az eljárásra, és felvázolja a kezelés menetét.
 2. Ezután röntgen vagy panorámaröntgen, esetleg CT-felvétel készül a fogak feltérképezésére.
 3. A következő lépés a fogak előkészítése esetleges fogkő-eltávolítással, valamint csiszolással, lenyomat- és harapásvétellel, illetve ideiglenes korona/híd (műanyag fogkorona) behelyezéssel, fogszín-meghatározással.
 4. Miután elkészült a korona vagy a híd, elérkezik a próba ideje, hogy ellenőrizzük az illeszkedést és a színt, majd jöhet a fogkorona felhelyezése és rögzítése.
 5. A kontroll a beragasztás után egy héttel, de legkésőbb akkor történik, amikor a páciens megjelenik a félévente esedékes fogászati ellenőrzésen.

Tipp: Előfordul, hogy idővel fájdalom jelentkezik a fogkorona felhelyezése után. Mi állhat a háttérben, és milyen megoldások jöhetnek szóba? A Korona felhelyezése utáni fájdalom – mi lehet az oka? című cikkünkben megtalálja a válaszokat!

Fog korona árak.

Koronák típusai az Unikliniknél

A fogpótlások jellegétől és a páciens igényeitől függően többféle fogkorona készíthető. A fémkerámia korona és cirkon korona mellett nálunk elérhetőek a PROCERA-technológiával készülő koronák is.

A porcelán korona típusai: porcelánkorona árak

Bár a köznyelvben a porcelán fog vagy porcelán korona kifejezés is használatos, valójában ezeknél a fogpótlásoknál porcelán borításról, illetve préskerámia anyagról van szó.

Fémkerámia koronák

A porcelán leplezésű korona meghatározott fémötvözetre égetett porcelán korona, amelynél a fémötvözet lehet ún. „hagyományos” nikkelmentes fém vagy arany.

Nálunk kobalt-króm fémötvözetre égetve készül a fémkerámia korona, amelyről a következő linkre kattintva olvashat bővebben, ahol az árakkal kapcsolatban is tájékozódhat.

Porcelán leplezésű kobalt-króm korona vagy hídtag (2 év garanciával)

Fémmentes koronák, cirkonkorona árak

A porcelán leplezésű cirkóniumkorona cirkónium vázra égetett porcelánkorona, amely fémallergia esetén remek választás.

Porcelán leplezésű cirkónium korona (2 év garanciával)

A Procera technológiájával gyártott koronák tökéletesen illeszkednek és nagyon magas minőséget jelentetnek, elsősorban cirkonból, de emellett titánból és fémötvözetből (kobalt- króm) is készülhetnek.

PROCERA korona és híd cirkónium vázra (5 év garanciával)

Frontfogakra a préskerámia fogpótlásokat ajánljuk, amelyek maximálisan színhiteles és stabil megoldást jelentenek.

Emax fémmentes préskerámia korona

Mitől függnek a fogkorona árak?

A fogkorona ára a felhasznált anyagoktól, illetve az adott technológiától, eljárástól függ. A porcelánfog ára fémmentes verzióban például drágább, mint a fémkerámia koronák ára. Díjszabásunk az Áraink aloldalunkon tekinthető meg.

Teljes porcelán fogsor árak.

A fogpótlások ápolása

Az elkészült koronát fontos nagy odafigyelés ápolni, hogy meghosszabbítsuk az élettartamát.

 • Ha koronája vagy a körülötte lévő fogak érzékenyek, fontolja meg érzékeny fogakhoz készült fogkrém használatát.
 • A napi fogselymezés, a fogköztisztító használata segíthet abban, hogy minden foga csúcsformában maradjon.
 • Ha éjszaka csikorgatja a fogait, fogorvosa éjszakai fogvédőt javasolhat a korona és a környező fogak védelme érdekében.
 • Az ideiglenes koronával bánjon különösen óvatosan. Amikor fogselymet használ, próbálja meg a fogselymet a fog oldaláról kihúzni, ahelyett, hogy a felfelé rántaná, mivel egy ilyen mozdulat elmozdíthatja a koronát.

Fogkoronára, fogpótlásra van szüksége? Keressen bennünket telefonon, vagy kérjen konzultációt bejelentkezési űrlapunkon, hogy a lehető legjobb és legprofibb kezelést nyújthassuk Önnek.