Fogszabályozás

/

Felnőtt fogszabályozás

Egyre többen döntenek a felnőtt fogszabályozás mellett. Nem véletlen, hiszen a kezelés magabiztosságot adó, hibátlan mosolyt képes biztosítani, segíthet a logopédiai problémák kezelésében és a fogak egészségének megőrzésében. De vajon mennyi ideig tart a fogszabályozás felnőtt korban? Milyen költségekkel számolhatunk? Elérhető kevésbé szembetűnő vagy akár láthatatlan kezelési módszer? Cikkünkben választ kaphat a témában felmerülő leggyakoribb kérdésekre!

Miért érdemes a felnőtt fogszabályozás mellett dönteni?

Az elmúlt években jelentősen megnőtt a felnőtt fogszabályozás népszerűsége, mivel egyre többen ismerik fel a kezelés nyújtotta előnyöket. A következőkben bemutatásra kerülnek a felnőttkori fogszabályozás legfontosabb pozitívumai!

Esztétikai problémák megszüntetése

A fogszabályozás hatékony megoldást nyújt a legtöbb esztétikai problémával szemben. Segíthet az állcsont rendellenes pozíciójának javításában, a fogtorlódás megszüntetésében, a középvonal helyreigazításában, a fogközök helyreállításában és a dőlt fogak korrekciójában. Egy 2022-ben publikált tudományos kutatás eredményei szerint a fogszabályozás mellett döntő felnőtt női páciensek 72,57%-a, míg a férfiak 54,84%-a dönt a kezelés mellett esztétikai okok miatt. Kijelenthető tehát, hogy az egyik leggyakoribb ok a felnőtt fogszabályozás választása mellett, a hibátlan és esztétikus mosolyra való törekvés.

felnőtt fogszabályozás Budapesten, a XIV. kerületben

Fogak egészségének megőrzése

A fogszabályozás által kezelhető rendellenességek nem csupán esztétikai szempontból lehetnek hátrányosak, gyakran a fogak egészségét is veszélyeztetik. Ilyen lehet például a fogtorlódás, amely miatt a fogközben ragadt lepedék nehezebben távolítható el. Ez idővel fogíny gyulladáshoz, sőt súlyos esetekben pedig parodontózishoz vezethet.

Magabiztosság növelése

A fogak állapota alapjaiban határozza meg az arc megjelenését. A fogszabályozással hónapok alatt korrigálhatóak a rendellenességek és javítható a fogazat esztétikai állapota. Sok páciens számára jelentős magabiztosság növekedéssel jár a fogászati problémák kezelése. Érezze jól magát a bőrében és döntsön a felnőtt fogszabályozás mellett!

Beszéd és rágófunkció helyreállítása

Nem kérdéses, hogy a szabálytalan harapás megnehezítheti a rágást és beszédet. A felnőtt fogszabályozás segíthet a zavaró logopédiai problémák kezelésében (például pöszeség) és a megfelelő rágófunkció helyreállításában.

Fogszabályozás felnőtt korban: milyen lehetőségek állnak rendelkezésre?

Fogszabályozás felnőttkorban történhet rögzített és kivehető készülékkel egyaránt. Ismerje meg az eltérő kezelési metódusok előnyeit és hátrányai!

Rögzített készülékek (fix fogszabályzó)

A fix fogszabályzó a fogfelületre erősített és jelentősen nagyobb erőt képes kifejteni, mint a kivehető készülékek. Így, ha nagymértékű fogmozgatás szükséges, előfordulhat, hogy kizárólag a rögzített készülék jelent megoldást. A klasszikus fém készülék mellett elérhető alig észrevehető, porcelán bracketekkel ellátott változat is, mely azok számára lehet szimpatikus, akik egy kevésbé feltűnő, diszkrétebb fogszabályozó készülékre vágynak. Sőt, választható belső fogívre rögzített fogszabályozó is, amely valóban észrevétlenül képes szabályozni a fogakat.

Előnyök:

 • hatékony fogszabályozási módszer,
 • nagyobb mértékű fogmozgatásra képes,
 • elérhető alig észrevehető (belső rögzítésű vagy porcelán) kivitelben is.

Hátrányok:

 • több időt és energiát igényel tisztítása,
 • a klasszikus fém változat könnyen észrevehető a szájban.

Clear Aligner láthatatlan fogszabályozás

A Clear Aligner készülék egy átlátszó műanyag sín, amelyet a páciens egyéni lenyomati mintája alapján készítenek el. A bármikor kivehető láthatatlan fogszabályozó készülék kényelmes és praktikus megoldás azok számára, akik ódzkodnak a rögzített készüléktől, de fontos megjegyezni, hogy ez a készülék-típus nem minden esetben alkalmazható. A kezelés során több szett Clear Aligner készül, hogy folyamatosan megfeleljen az aktuális fogazatnak. Tekintse meg a Clear Aligner láthatatlan fogszabályozás esettanulmányokat és nézze meg a meggyőző eredményeket!

Előnyök:

 • láthatatlan és praktikus,
 • bármikor eltávolítható a szájból,
 • kényelmes megoldást nyújt.

Hátrányok:

 • bizonyos esetekben nem választható kezelési forma, mivel kisebb erőt képes kifejteni,
 • hosszabb kezelés esetén sok szett szükséges lehet.

fogszabályozás előtt után: felnőtteknél is látszik a hatása

Gyakori kérdések és válaszok

Felnőtt fogszabályozás árak: milyen költségekkel számolhatok?

A pontos költségeket számos tényező befolyásolhatja, ilyen lehet például:

 • egyéni igények,
 • fogazat állapota és
 • választott készülék.

A kezelésnél felmerülő költségek általában a következők:

 • konzultáció és kezelési terv,
 • fogszabályozó készülékek / fogív,
 • aktiválás (körülbelül havonta szükséges, visszatérő költség),
 • leesett bracket visszaragasztása és
 • ívcsere.

Tekintse meg aktuális felnőtt fogszabályozás árainkat!

Elérhető felnőtt fogszabályozás támogatás?

A kiskorú gyermekek jogosult társadalombiztosítás által finanszírozott fogszabályozó kezelésre. Azonban nem érhető el hasonló felnőtt fogszabályozás támogatás.

Mennyi ideig tart a felnőttkori fogszabályozás?

A felnőttkori fogszabályozás pontos kezelési időtartama egyénenként jelentősen eltérhet, általában 6-24 hónap közé esik.

Uniklinik: felnőtt fogszabályozás Budapest 14. kerületében

Válassza a Uniklinik Fogászati és Implantációs Központot és bízza a felnőtt fogszabályozást szakértő csapatunkra! Sok éves tapasztalattal rendelkező specialistáink és világszínvonalú felszereltséggel rendelkező klinikánk garanciát jelent az elégedettségre. Dr. Suszták Adrienn fogszabályozó szakorvos és Dr. Opyakin Viktor fogszabályozó szakorvos várják Önt rendelőnkben. Online bejelentkező rendszerünkkel gyorsan és kényelmesen foglalhat időpontot.

 

Időpontfoglalás