Fogszabályozás

Láthatatlan fogszabályozó /

Láthatatlan fogszabályozó: árak, kezelés menete és előnyök

Láthatatlan fogszabályozó

fogszabályozástól sokakat az esztétikai aggályok tartanak vissza. A hagyományos rögzített kezelési megoldások során jól észrevehető bracketeket ragasztanak a fogfelszínre. Az általában fémből készült gyöngyökön fém drótot vezetnek keresztül. Szerencsére a modern kezelési lehetőségek között elérhető a láthatatlan fogszabályozó is, amely diszkrét és hatékony megoldást kínál számos harapási eltérés korrigálására. Ismerje meg a kezelés lépéseit és a legfontosabb előnyeit!

Melyek a láthatatlan fogszabályozás kezelés lépései?

A láthatatlan fogszabályozás hasonló a hagyományos kezeléshez, a folyamat lépései a következők:

 1. Konzultáció: Első lépésként a kezelőorvos felméri a harapási eltérést és a páciens igényeit. A konzultáció fájdalommentes és körülbelül 30 percet igényel.
 2. Mintavétel és kezelési terv elkészítése: Ezt követően történik a fogászati mintavétel, amely során vagy a hagyományos, gyurmaszerű lenyomatanyagba kell harapni vagy digitális lenyomatvétel esetén intraorális szkennerrel készítenek 3D felvétel a fogazatról. Az eredmények alapján elkészülhet a kezelési terv, amely tartalmazza az elérni kívánt állapotot és az ehhez szükséges kezelési módszereket.
 3. Láthatatlan fogszabályozás: A kezelési terv alapján a fogtechnikus elkészíti az első átlátszó műanyag sín szettet. Ezeket az orvos előírása szerinti módon szükséges hordani, általában 1-2 hét / szett időtartamig. A láthatatlan fogszabályozás akár több éves folyamat is lehet, így a készüléket értelemszerűen időről-időre szükséges cserélni.
 4. Retenció és kontroll vizsgálat: A kezelés befejezését követően szükséges gondoskodni az eredmények megőrzéséről, ennek egyik módszere lehet a nyelv felőli ragasztott retainer sín. Ez a láthatatlan és könnyen megszokható sín segít a fogak elmozdulásának megelőzésében és a szabályos mosoly megőrzésében.

Láthatatlan fogszabályozás

Melyek a láthatatlan fogszabályozó legfontosabb előnyei?

Hatalmas népszerűségnek örvend a láthatatlan fogszabályozó azok körében, akik hatékony és alig észrevehető megoldást keresnek a szabályos mosoly eléréséhez. A következőkben bemutatjuk a kezelési módszer legfontosabb előnyeit!

Diszkrét és esztétikus megjelenés

Olyan kezelési megoldást keres, amely diszkrét és esztétikus módon segít elérni a hibátlan mosolyt? Az átlátszó műanyag sínek mosolygás és beszéd közben is szinte teljesen észrevehetetlen, így kiváló választást jelentenek azoknak, akik kerülnék a feltűnőbb rögzített készüléket.

Evés közben eltávolítható

A rögzített készülékek tisztántartása fokozott figyelmet és energiát igénye, hiszen az ételmaradékok könnyen a bracketekbe és a drótba ragadhatnak. A láthatatlan fogszabályozó eltávolítható evés közben, így könnyebb megőrizni a megfelelő szájhigiéniát.

Biokompatibilis anyagból készül

A műanyag sínek biokompatibilis anyagból készülnek, így garantáltan nem váltanak ki allergiás reakciót. Bár ritka, de előfordulhat, hogy a fém fogszabályzót egyes páciensek szervezete nehezen tolerálja.

Kényelmes és nem akadályozza a hangképzést

Rövid időn belül teljesen megszokható a láthatatlan fogszabályozó és viselése nem jár logopédiai nehézségekkel. Ennek köszönhetően a hangképzés és a beszéd nem változik a kezelés ideje alatt sem.

Hatásos számos harapási eltérés kezelésében

A láthatatlan fogszabályozás jelentős fejlődésen ment keresztül, így ma már számos harapási eltérés kezelésére alkalmazható. Az alábbi esetekben kiváló választás lehet az átlátszó fogszabályzó:

 • Enyhe és közepes méretű fogrés
 • Mélyharapás
 • Oldalirányban és tengely mentén elmozdul fogak
 • Szabálytalan középvonal
 • Enyhe és közepes mértékű torlódás
 • Túlharapás

Előfordulhat, hogy a kezelőorvos alternatív kezelési módszert javasol, amennyiben az egyéni harapási eltérés hatékonyabban korrigálható rögzített készülékkel.

Láthatatlan fogszabályozó előtte utána: az eredmények magukért beszélnek

Az alábbi esettanulmányunkban fiatal férfi páciensünk kívánsága az volt, hogy a metszőfogai közti rést tüntessük el. A páciens számára nem jelentett kielégítő megoldást a rögzített készülék, így szakértőink javaslatára a láthatatlan fogszabályozás mellett döntött. Az eredmények magukért beszélnek: a front fogaknál látható rést sikerült korrigálni, így rendeződött a középvonal.

Láthatatlan fogszabályozó előtte utána

Gyakori kérdések és válaszok

Láthatatlan fogszabályozó ára: milyen költségekkel érdemes számolni?

A láthatatlan fogszabályozó ára közel azonos a rögzített készülékével. A kezelés hossza, az egyéni harapási eltérés és egyéb tényezők befolyásolhatják a pontos összeget. Tekintse meg aktuális árainkat!

Meddig tart a kezelés?

A kezelés időtartamát minden esetben az egyéni fogászati eltérések határozzák meg, általában 12-18 hónapot vesz igénybe.

Milyen egyéb diszkrét megjelenésű fogszabályozási kezelés érhető el?

A láthatatlan fogszabályozó mellett egyéb diszkrét megjelenésű kezelési módszerek is rendelkezésre állnak, ilyen például:

Milyen esetekben kerülendő a láthatatlan fogszabályozás?

Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a szakorvos nem javasolja a láthatatlan fogszabályozó használatát. Az alábbi harapási eltéréseknél általában nem használható a láthatatlan fogszabályozó:

 • Extrudálás és intrudálás
 • Ideálistól nagy mértékben eltérő nyitott vagy mélyharapás
 • Jelentős fogrés
 • Keresztharapás
 • Nagyfokú torlódás
 • Nagymértékű eltérés a középvonalban

Foglaljon időpontot konzultációra!