Gyermekfogászat

Gyermekfogászat /

ICON kezelés

Gyakori jelenség a fogzománc felszínén megjelenő apróbb fehér folt. A problémát okozhatja akár veleszületett rendellenesség, vagy gyermekkorban szedett gyógyszerek mellékhatása, de sajnos a fogszábolyozó készülék eltávolítása után is előfordulhatnak.
A fogzománcon megjelenő fehér foltokat minden esetben a fogzománc ásványi anyag szerkezetének megváltozása okozza, és bár első sorban esztétikai problémát okoz a tulajdonosának, gyakran a fogszuvasodás egyik első jele, így mindenképp érdemes foglalkozni vele.

MIT JELENT AZ ICON?

Az ICON vagy caries infiltráció egy formája a fogászatban használatos non-invazív terápiáknak. Non-invazív beavatkozásnak tekintünk minden olyan gyógyító eljárást, melynek során nincs szükség sebek ejtésére, műtéti beavatkozásra, tűszúrásra, jelen esetben a fogak preparálására, fogfúrásra. Ezzel a típusú kezeléssel a célunk fúrás és egészséges foganyag veszteség nélkül megállítani a kezdetleges fogszuvasodás folyamatát, valamint megszüntetni az esztétikai problémákat okozó fehér foltokat a fogzománcon.

HOGYAN MŰKÖDIK AZ ICON KEZELÉS?

Az ICON kezelés a kapilláris effektus elv alapján működik. Fogszuvasodás esetén a speciális műgyanta típusú folyékony anyag (ICON-infiltráns) behatol a szuvas rétegbe, ezzel hermetikus lezárást képez és megakadályozza a folyamat továbbterjedését. Amennyiben a zománcfoltokat nem szuvasodás okozza, az ICON-infiltráns az egészséges fogzománchoz hasonló optikai tulajdonságokat hoz létre az elváltozás területén, ezzel enyhítve az esztétikai problémát. A mechanizmus ebben az esetben azzal magyarázható, hogy az ICON-infiltráns a fogzománchoz hasonló fénytörő tulajdonságokkal rendelkezik.

HOGYAN ZAJLIK AZ ICON KEZELÉS?

A kezelés előnye, hogy nem preparálunk, tehát nem használunk fúrót, ezért érzéstelenítő injekcióra sincs szükség. Emiatt a kezelés teljesen fájdalommentes és kellemetlenség nélkül történik.

I. A kezelés első lépése a fogak alapos tisztítása, amelyet a fogorvos egy elektromos fogkeféhez hasonló, úgynevezett polírozó kefe segítségével tesz meg.

II. Ezt követően speciális izolálással látjuk el a kezelendő fogakat, hiszen nagyon fontos, hogy biztosítsuk a száraz környezetet.

III. A fogak kondicionálása és szárítása után juttatjuk az ICON-infiltráns anyagot a fogak felszínére. A folyékony anyag fény hatására szilárdul meg.

Az kívánt eredmény már az első kezelés alkalmával elérhető, nagyobb kiterjedésű elváltozások esetén szükség lehet a terápia ismétlésére.

MENNYI IDŐT VESZ IGÉNYBE AZ ICON KEZELÉS?

Természetesen ennél a kezelésnél is szükséges megvárni az egyes anyagok hatóidejét a megfelelő eredmény elérése érdekében. A kezelés időtartama függ többek között az elváltozás kiterjedésétől. Kisebb elváltozás esetén akár már 15 perc elegendő a kezeléshez.

MILYEN ESETEKBEN LEHET SZÜKSÉG ICON KEZELÉSRE?

● Gyakran találkozhatunk elsősorban esztétikai problémákat okozó fehér foltokkal a fogzománcon. Ezen elváltozásokat színük miatt összefoglaló néven white spot lézióknak nevezzük. Ide tartozik például a fog fejlődése közben megnövekedett koncentrációjú fluorid ion okozta enyhe fluorózis, de a fogzománc hipomineralizációjával járó fogfejlődési rendellenesség is okozhat hasonló elváltozást. Az ICON korszerű eljárásának köszönhetően lehetőség van a zománcfoltok fájdalommentes eltávolítására, fogfúrás, és egyéb kellemetlenségek nélkül, akár már egyetlen kezelés alatt.

● Az ICON kezelsét használhatjuk továbbá a fogszuvasodás kezdetleges formájának kezelésekor, amikor a szuvasodás még csak a fogzománcot, illetve maximum a dentin külső harmadát érinti. Ebben a stádiumban a fogszuvasodás a fent említett elváltozásokhoz hasonlóan fehér foltként jelenik meg és még nem jár üreg képződésével. Gyakran tapasztalható ilyen típusú szuvasodás például rögzített fogszabályozó készülék levételét követően a bracketek helye körül.

● Fontos azonban, hogy az ICON kezelést csak 18 év alatti pácienseinknek ajánljuk, mert hosszú távú ,szignifikáns javulást csak náluk érhetünk el ez ezzel a kezeléssel.

BIZTONSÁGOS, HOSSZÚ TÁVÚ MEGOLDÁST NYÚJTHAT AZ ICON KEZELÉS?

Amennyiben a kezelés lépéseit szakszerűen végzik, az ICON terápia teljesen biztonságos és hosszú távú megoldás lehet.

40 000 Ft