Gyermekfogászat

Gyermekfogászat /

Tejfog tömése

A tejfogak szerkezete nem egyezik mag a maradófogakéval. Jóval nagyobb az idegkamra és vékonyabb a zománcréteg. Így a szuvasodás terjedése sokkal gyorsabb, mint maradófogak esetében. A panaszok hasonlóak, mint a maradófogaknál. Hideg, meleg, édes ételek és italok fogyasztásakor jelentkező érzékenység, fájdalom.
A szuvasodás hátterében a nem megfelelő szájhigénia és helytelen táplákozás áll. A szuvas tejfogak kezelése nagyon fontos, mivel hosszú ideig szájban vannak, illetve az áttörő maradófogak épsége is függ a szuvas tejfogak jelenlététől.

A tejfog tömésének menete

A tejfogaknál készítendő tömések esetében nem kell minden esetben elérzésteleníteni a preparálandó fogat. De ha igen, akkor az érzéstelenítést követően történik meg a szuvas rész eltávolítása.
Ezt követően a tejfogba speciális, az üvegionomer tömőanyagok családjába (pl: Fuji IX) tartozó tömőanyag kerül behelyezésre, melynek színe fehér. Ennek a típusú tömőanyagnak nagy előnye, hogy folyamatosan fluoridot ad le a fog felé, és folyamatosan fel is töltődik fluoridionokkal, tehát fluoridraktárként szolgál, így védve a tejfogat a fogváltás bekövetkeztéig.

25 500 Ft