Csapatunk

Dr. Kovács Kitti

endodontia szakorvosa, konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvosa, mikroszkópos kezelések
A csúcstechnológia és az emberi tudás egyformán fontos
Dr kovács kitti

Diplomámat a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi karán szereztem. Már az egyetemi évek előtt és alatt is gyakorló asszisztensként dolgoztam, hogy tapasztalatot szerezzek a konzerváló fogászat és fogpótlások területén. Fokozatosan az endodoncia került érdeklődésem középpontjába, azon belül is a mikroszkópos gyökérkezelés. Specialitásaim a betört műszerek eltávolítása, perforációk zárása MTA-val, csatornalokalizáció. A gyökérkezelésen kívül az általános fogászati feladatok (diagnosztika, tömések, szájsebészeti eljárások) elvégzését is speciális mikroszkóp segítségével végzem, mert meggyőződésem, hogy a fogászatban ez a jövő útja.Angol nyelven középfokú szinten beszélek.

Szakterületem: mikroszkópos gyökérkezelés, gyökértöméscsere mikroszkóppal, betört műszerek eltávolítása mikroszkóppal

Dr. Kovács Kitti interjúja

Mikor határozta el, hogy ezzel a területtel szeretne foglalkozni? 

Az egyetemi időszak alatt. Belenézni a mikroszkópba és beleszeretni – egy pillanat műve volt. Nyomban világossá vált, hogy ezt akarom csinálni. Amióta az eszemet tudom, az egészségügyben akartam dolgozni, de hogy pontosan mit, az a mikroszkópba pillantva dőlt el.

Van családi előzménye a pályaválasztásának? 

A családomban senki sem dolgozik az egészségügyben. Ennek ellenére szüleim mindig támogatták döntésemet. Sőt, megígértették velem, hogy az utolsó fogukat csak én húzhatom ki! Nagyon hálás vagyok nekik azért, hogy mindig mindenben bátorítanak.

Az orvosi mikroszkópos berendezések kezelése nem egyszerű. Önnek könnyen sikerült elsajátítania?

Valóban, ezek a kényes berendezések nem úgy működnek, mint az egyszeri mikroszkóp a kémialaborban. Ugyanakkor nem ördöngösség a kezelés elsajátítása. Bizonyára az is fontos tényező, hogy nagyon lelkesen álltam neki a szerkezet megismerésének. Bár nagyon dinamikus személyiségnek tűnök, valójában szenvedélyesen szeretem az aprólékos, pepecselős, sok türelmet igénylő feladatokat. Mivel a mikroszkóp alatt mindent lehet látni, képes vagyok az idők végezetéig dolgozni egy foggal. A legizgalmasabb, amikor kinyitom a fogat: vajon mit fogok találni benne? Talán a gyerekek is valami ilyesmit érezhetnek egy Kindertojás bontogatásakor…

Miért jobb egy mikroszkópos berendezéssel végezni a gyökérkezeléseket, mint a hagyományos módszerrel, vagyis szabad szemmel? 

Szabad szemmel gyakorlatilag nem lát semmit a kezelőorvos, hiszen csak nagyon korlátozottan lát bele a fog belsejébe. Márpedig a gyökérkezelésnek épp az a lényege, hogy megtaláljuk, feltárjuk és kitisztítsuk a fog összes gyökércsatornáját. Ha valamelyiket kihagyjuk vagy nem jól tisztítjuk meg, és a fájdalom kiváltó oka bent marad, akkor nem segítettünk a páciensen. A mikroszkópban mindent látni – és innen kezdve nincs akadálya annak, hogy tökéletes munkát végezzünk.

Ezek szerint nem is olyan könnyű megtalálni a gyökércsatornákat, mint ahogy azt a páciensek többsége hiszi?

Sokan a biológiakönyben vagy a Wikipédián mutatott sematikus fogszerkezetet képzelik maguk elé, ezért el sem tudják képzelni, milyen kusza szerkezetű lehet belülről a fog. Vannak persze „problémamentes” fogak: az első 3 frontfog gyökércsatornái többnyire tényleg egyszerűen kezelhetők akár a hagyományos módszerrel is. De a fogsoron kifelé haladva a kisőrlők és nagyőrlők felé ez már nem mondható el!

A páciensek el szokták fogadni az érvelését, amikor a mikroszkópos gyökérkezelés előnyeit ecseteli?

Én a Nílus deltájához szoktam hasonlítani a nagyőrlők gyökércsatornáinak szövevényes szerkezetét – ha valaki ezt maga elé tudja képzelni, rögtön elfogadja, hogy a nagyőrlők esetében látatlanban gyökérkezelni nem igazán hatékony.

Volt olyan páciense, aki különösen megmaradt az emlékezetében? 

Egy kislány jutott eszembe, akinek ugyan az édesanyja volt a páciensem, de mindig követelte, hogy őt is kezeljük valamivel. Aztán egyszer begyulladt a tejfoga, és lelkesen jött, hogy most neki is a géppel kell megnézni a fogát. Végül trepanáltuk azt a fogat, és a kislány hihetetlenül boldog volt!

A mikroszkóp más kezeléseknél is beválik?

Ha az ember egyszer hozzászokik ahhoz, hogy többszörös nagyításban mennyire hatékonyabbak a műveletek, akkor nem szívesen mond le erről más kezeléseknél sem. Többek között töméseket, csapos felépítményeket, csiszolásokat végeztem már mikroszkóp alatt.

Amikor nem egy mikroszkópon keresztül nézi a világot, akkor mivel foglalkozik?

Élek-halok a búvárkodásért és a víz alatti fotózásért! Az talán túlzás, hogy amikor nem mikroszkópon keresztül nézem a világot, akkor búvárszemüvegen vagy fényképezőgépen – de amikor tehetem, akkor a hobbijaimnak szentelem magam.

Kezelések

Rendelési időpontok

Hétfő
14:00-20:00
Kedd
-
Szerda
7:30-13:30
Csütörtök
-
Péntek
7:30-13:30
Szombat
változó

Dr. Kovács Kitti Esettanulmányai