Mikroszkópos gyökérkezelés

Esettanulmany mikroszkopos gyokerkezeles 01

Mikroszkópos gyökérkezelés

Mivel keresett meg minket a páciens?

Páciensünk a jobb felső hatos, tehát első nagyőrlő fogának fájdalmával kereste fel rendelőnket. A szájvizsgálat, és a panorámaröntgen megtekintése után hamar egyértelművé vált, hogy sajnos egy nagyobb szuvasodás okozza a nem múló panaszokat. Amikor a szuvas rész eléri a fogbelet, az idegszövet gyulladással reagál. Ez gyakran kínzó fájdalommal társul.

Kezelési terv

A fogbél ilyen fokú gyulladása esetén a gyökércsatornák tisztítása, majd gyökértömés készítése az egyetlen fogat megtartó beavatkozás. Ennek jelenleg elérhető, legmagasabb sikerarányt felmutató technikája az úgynevezett mikroszkópos gyökérkezelés. Ennél az eljárásnál minimum 12,5-szeres nagyításon dolgozunk, így az összes csatornát könnyűszerrel megtalálhatjuk. 

Sajnos nagyítás nélkül gyakran előfordul, hogy a felső nagyőrlők 4. csatornáját nem látja a kezelőorvos (a képen fekete nyíllal jelöltük), így azt nem is tisztítják ki. Ez a továbbiakban krónikus gyulladást okozhat a gyökércsúcson, és akár fogvesztéshez is vezethet.

Hogyan zajlott a kezelés?

A kezelést egy ülésben végeztük. Mind a négy csatorna feltágítása után egy úgynevezett „öblítési protokoll” következett, ahol egy fertőtlenítő hatású vegyszer gondoskodik arról, hogy a csatornarendszerben ne maradjanak baktériumok, amelyek a későbbi krónikus gyulladást előidézhetik. 

Annak érdekében, hogy ezekkel a vegyszerekkel közvetlenül ne érintkezzen a páciens, egy gumilepedővel elválasztjuk a fogat a szájüregtől, ezt nevezzük kofferdamnak. (A fényképeken ez adja a zöld hátteret.)
Az alapos tisztítást követően pedig gyökértömő anyaggal töltjük fel a csatornákat, majd egy kis tömőanyaggal zárjuk le őket. 

Ami a fog koronai részének helyreállítását illeti, már gyökérkezelt, nagy szuvasodással rendelkező rágófogak esetében a koronai rész helyreállítását úgynevezett inlay/onlay pótlással javasoljuk, hogy a fog hosszú ideig ellenálló legyen a rágóerővel szemben. Egy másik alkalommal ez a pótlás is elkészült az érintett fogra.

Hála és köszönet dr. dr. Sass Tamásnak a gyors és fájdalommentes foghúzásért. Dr. Kovács Kittinek a mikroszkópos gyökérkezelésért, amelyet nagyon figyelmesen és fájdalommentesen végzett.

Zsolt(48)

Hosszú évekig egy másik, kedvezőbb árfekvésű vidéki rendelőbe jártam, de egy elrontott gyökérkezelés miatt nagy csalódás ért. A fogamon egy kialakult ciszta miatt végül a mikroszkópos gyökérkezelést ajánlották. Az eddigi kezelésekkel, amiket itt csináltattam, nagyon elégedett vagyok. Köszönöm Kovács Kitti Doktornőnek, hogy a máshol kihúzásra ítélt fogamat sikeresen megmentette, és külön köszönet Holman Ágnes Doktornőnek is a gyönyörű tömésekért!

Balázs (33)

Családunk évek óta visszajár a klinikára. Több orvossal találkoztunk a különböző kezelések okán. Mindig nagyon jó tapasztalataink voltak. Mindenki kedves, figyelmes, az orvosok pedig profik, közvetlenek. Külön köszönet a lelkiismeretes munkáért dr. Balogh Brigittának és dr. Kovács Kittinek.

Gabrialla (30)

Kapcsolódó cikkek

Rossz-lehelet-okai-megszüntetése

A rossz lehelet okai és megszüntetése

Elolvasom
 továbbképzés 2020 dr kovács kitti 01

Dr. Kovács Kitti szakmai továbbképzést tartott

Elolvasom
 gócbetegség: a krónikus fogászati gyulladások testszerte megbetegíthetnek

Gócbetegség: a krónikus fogászati gyulladások testszerte megbetegíthetnek

Elolvasom
A mikroszkópos gyökérkezelés újabb diadala

A mikroszkópos gyökérkezelés újabb diadala

Elolvasom