Tények és tévhitek

3 tény az ínygyulladásról, amin meg fog lepődni

3 tény az ínygyulladásról, amin meg fog lepődni

Az ínygyulladás megdöbbentő méreteket öltött nemcsak hazánkban, hanem az egész világon. Magyarországon a felnőttek körében 70-90%-os gyakoriságú a becslések szerint, vagyis 10-ből 8-9 embernek valamilyen mértékben gyulladt az ínye. 

Vagyis Ön, aki éppen ezt a cikket olvassa, nagy valószínűséggel szintén ebben szenved. Érdemes hát jobban megismernie ezt az enyhe tünetekkel induló, ám a fogágy egyéb szöveteire átterjedő és a fogak elvesztését is okozó betegséget!

Íme 3 kevéssé köztudott tény az ínygyulladásról.

1, Nem fertőző

A nem fertőző betegségek között azonban az ínygyulladás az egyik leggyakoribb, ha nem a leggyakoribb betegség. Bár az ínygyulladás nem fertőző, ez nem jelenti azt, hogy bátran kölcsönadhatja fogkeféjét másoknak – a szájüregben található baktériumokat ugyanis a fogkefével egyik ember könnyedén átadhatja a másiknak.

2, Nem fájdalmas

Az egészen súlyos stádiumtól eltekintve az ínygyulladás nem jár fájdalommal. Sajnos ez az egyik oka annak, hogy olyan elterjedt: az emberi természet már csak olyan, hogy ha nem fáj valami, nem rohanunk vele szakemberhez. Ön ne essen ebbe a hibába! Ha ínye pirosabb, duzzadtabb, érzékenyebb a szokásosnál, esetleg időnként vérzik is, keresse fel a fogorvosi rendelőt.

3, Magától nem múlik el

Ez volt a rossz hír. A jó hír az, hogy ha időben felkeresi fogorvosát, az ínygyulladás jó eséllyel meggyógyítható, sőt, a károsodás mértéke visszafordítható. Ehhez legtöbbször elég egy dentálhigiéniai kezelés, közelebbről egy professzionális fogtisztítás

Van azonban még egy rossz hírünk: ha a gyulladás továbbterjed a fogágy egyéb szöveteire, például a csontszövetre, a gyógyítás már nem tud ilyen jó eredményt produkálni. Ne várja meg, míg az ínygyulladásból fogágybetegség lesz!

Kiemelt cikkek